Nyt Yhdysvallat on riidoissa pakolaisista Australian kanssa

Presidentti Donald Trumpin kerrotaan keskeyttäneen tylysti puhelun pääministeri Malcolm Turnbullin kanssa.

Australian pääministeri Malcolm Turnbull. Kuva: Mick Tsikas / EPA

Washington Post -sanomalehti on paljastanut yksityiskohtia viime viikonloppuna käydystä puhelusta Yhdysvaltain tuoreen presidentin ja Australian pääministerin välillä.

Lehden mukaan puhelu oli katkeransävyinen ja sen aikana presidentti Donald Trump kutsui edeltäjänsä Barack Obaman solmimaa Yhdysvaltain ja Australian välistä pakolaissopimusta "kaikkien aikojen huonoimmaksi".

Obama lupasi viime vuonna, että Yhdysvallat ottaa vastaan noin 1 250 turvapaikanhakijaa, joita Australia ei ole suostunut päästämään maahan. Australia on sijoittanut heidät vastaanottokeskuksiin lähialueelleen Papua-Uusi-Guineaan ja Nauruun.

Obaman solmima sopimus on ristiriidassa Trumpin viime viikolla antaman asetuksen kanssa. Asetus keskeyttää neljäksi kuukaudeksi pakolaisten vastaanoton Yhdysvaltoihin.

Trumpin kerrotaan syyttäneen Australiaa yrityksestä lähettää Yhdysvaltoihin "uusia Bostonin pommittajia". Tällä Trump olisi viitannut Bostinin maratonissa vuonna 2013 tehtyihin pommi-iskuihin.

Turnbull vaitonainen puhelun yksityiskohdista

Trumpin ja pääministeri Malcolm Turnbullin välisen puhelun oli määrä kestää tunnin, mutta se loppui 25 minuutin jälkeen, Washington Post kirjoittaa.

Malcolm Turnbull on kieltäytynyt kommentoimasta puhelun yksityiskohtia, mutta sanoo puhelun olleen avoin ja suora. Hän myös vakuuttaa, että aiemmin sovittu pakolaisten siirto toteutetaan.

– Puhelun kuluessa presidentti (Trump) vakuutti, että hän kunnioittaa Obaman hallinnon aikana tehtyä pakolaissopimusta, Turnbull sanoi tavatessaan toimittajia Melbournessa Australiassa.