Poliisi tutkii kirjepostivarkauksien sarjaa – varastetuilla laskuilla on huijattu suuria summia

Tampereen seudulla poliisille on ilmoitettu kymmenistä kirjelaatikkomurroista ja kirjepostivarkauksista. Vastaavia rikoksia tutkitaan myös Kanta-Hämeessä ja Lounais-Suomessa.

poliisitutkinta
Postilaatikko
Osaan postilaatikoista on murtauduttu varastetuilla Postin avaimilla. Anna Ruda / Yle

Viime lokakuun puolenvälin jälkeen Pirkanmaalla on ilmoitettu poliisille yli 30 kirjelaatikkoon kohdistuneesta kirjepostivarkaudesta. Murron kohteeksi joutuneita Postin kirjelaatikoita on lähes 40 kappaletta Tampereella, Pirkkalassa ja Kangasalla.

Murrot ovat jatkuneet edelleen myös tämän vuoden puolella. Vastaavia rikoksia tutkitaan myös Kanta-Hämeessä ja Lounais-Suomessa.

Tutkinnassa on selvinnyt, että osa teoista on tehty varastetuilla Postin avaimilla, jotka ovat käyneet useisiin eri kirjelaatikoihin. Ilmeisesti anastettuja postilaatikoiden avaimia on myös kopioitu ja levitetty eteenpäin.

Jäljet viittavat järjestäytyneeseen tekijäjoukkoon, arvioi Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Petri Burmoi.

– Tietyllä tapaa tämä on järjestäytynyttä toimintaa, koska asianosaisia on useita ja jokaisella rikoksesta epäillyllä on ollut oma siivunsa hoidettavana kokonaisuudessa.

– Osa tekijöistä on tehnyt varsinaisen postivarkauden, osa on ollut väärentämistehtävissä ja osa on tulouttanut bulvaaneina tuloja tileilleen, Burmoi kertoo.

Väärennetyillä laskuilla suuret vahingot

Laatikoista on varastettu muun muassa laskuja, joihin on sitten muutettu saajan tilinumerotiedot. Väärennettyjen laskujen avulla tekijät ovat saaneet yksittäisissä tapauksissa useiden tuhansien eurojen hyödyn, joissakin tapauksissa jopa kymmenien tuhansien.

Yhteensä asianomistajille aiheutuneet vahingot nousevat pelkästään Pirkanmaalla noin 150 000 euroon. Asianomistajia on ilmennyt tähän mennessä yli 50 kappaletta.

Viitisentoista epäiltyä, liuta rikosnimikkeitä

Sisä-Suomen poliisi on ottanut esitutkintojen yhteydessä kiinni noin 15 rikoksesta epäiltyä, joista osa on vangittu. Henkilöitä epäillään paitsi varkauksista ja viestintäsalaisuuden loukkauksista, myös törkeistä petoksista, petoksista, väärennyksistä sekä törkeistä rahanpesuista ja rahanpesuista. Osa rikoshyödystä on saatu takavarikoitua.

Esitutkinnat ovat pääosin vielä kesken ja etenevät syyteharkintaan arvion mukaan loppukevääseen mennessä.

Poliisi kehottaa tiedotteessaan käyttämään harkintaa, millaiseen postilaatikkoon postiaan jättää. Jos yritys saa laskun, jossa saajan tiedot ovat muuttuneet, poliisi kehottaa yrityksiä tarkistamaan muutoksen vielä maksun saajalta.