Valtioneuvoston kanslia: Ei ole tiedossa, että kaksoiskansalaisuus olisi vaikuttanut nimityksiin

Alivaltiosihteerin tiedossa ei ole, että valtioneuvoston kansliassa olisi kaksoiskansalaisuuteen liittyviä ohjeita.

kaksoiskansalaisuus
valtioneuvosto
Jyrki Lyytikkä / Yle

Valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteerin Timo Lankisen mukaan kaksoiskansalaisuusasia ei ole tullut ministeriössä esille missään virkanimityksessä.

– Ei ole tullut esille, että olisimme mitenkään jättäneet huomioimatta esimerkiksi nimityksessä toisen maan kansalaisen.

Lankinen sanoo, että hänen tiedossaan ei myöskään ole, että ministeriöllä olisi olemassa minkäänlaisia kaksoiskansalaisuuteen liityviä erityisiä soveltamisohjeita.

– Tietysti vastaan tässä tapauksessa valtioneuvoston kanslian osalta. Jos jossain ministeriössä on rekrytoinnin yhteydessä toteutunut, niin siihen en ota kantaa. En myöskään tiedä siitä, että näin olisi tapahtunut.

Lankisen mukaan valtioneuvoston kanslia on osallistunut kaksoiskansalaisuutta koskevaan valmistelevaan selvitykseen.

– On valmisteltu tätä kysymystä ja katsottu, minkälaisissa viroissa tulisi edellyttää sitä, että vain Suomen kansalainen voi tulla nimitetyksi tiettyihin virkoihin. Tällä hetkellä valtiovarainministeriö sitä on tehnyt, en siihen osaa sanoa tässä vaiheessa, että miten se on menossa eteenpäin.

Merkitystä joissakin tilanteissa

Lankinen uskoo, että kaksoiskansalaisuudella voi olla kuitenkin merkitystä joissakin tilanteissa, eritoten valtion keskeisimpiin turvallisuustehtäviin liittyvissä asioissa.

– Kaksoiskansalaisuuden poissulkeminen ja yksinomaan Suomen kansalaisuuden edellyttäminen ei välttämättä ole kuitenkaan kauhean tehokas toimenpide.

– Mieluummin laajemman turvallisuusselvityksen yhteydessä pitäisi yksilöllisesti pystyä tarvittaessa sulkemaan pois henkilöitä, silloin kun he tulevat nimitetyiksi, Lankinen sanoo.

Onko virkoja, joissa kaksoiskansalaisuus voi olla todellinen riski?

– Tietyissä turvallisuustehtävissä voin ajatella näin, että tällainen turvaamistoimenpide on järkevä. Se on kuitenkin aikalailla summaarinen (suppea). En ihan jaksa uskoa sitä, että se kaikissa tilanteissa olisi järkevä.

Onko sinulla lisätietoa aiheesta? Oletko kohdannut kaksoiskansalaisuuteen liittyviä hankaluuksia työnhaussa tai työelämässä? Ota yhteyttä Yle Uutisten toimitukseen: yle.uutiset@yle.fi (siirryt toiseen palveluun).