1. yle.fi
  2. Uutiset

Sipilä kiirehtii muutoksia kaksoiskansalaisuuden aiheuttamiin eturistiriitatilanteisiin

Yle kertoi tiistaina, että Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuudesta on tullut este päästä töihin Puolustusvoimiin. 

politiikka
Pääministeri Juha Sipilä vieraili eduskunnan suuren valiokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan yhteiskokouksessa Helsingissä 2. helmikuuta.
Pääministeri Juha Sipilä eduskunnan suuren valiokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan yhteiskokouksessa Helsingissä 2. helmikuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiirehtii ratkaisuja turvallisuuskriittisten tehtävien lojaliteetti- ja eturistiriitatilanteisiin, joita voi syntyä kaksoiskansalaisuudesta. Sipilän mukaan painetta muutoksiin on ja päätöksiä tehdään selvitysten valmistuttua.

– Tietyissä turvallisuuskriitisissä tehtävissä voi syntyä tämmöinen lojaliteetti- tai eturistiriita ja tätä hallitus hallitusohjelman mukaisesti on selvittänyt. Useita selvityksiä on valmisteltu jo jonkin aikaa, Sipilä sanoo.

– Pidemmän aikaa on ollut paine, että muutoksia pitää saada, juuri tästä lojaliteetti- ja mahdollisesta eturistiriidasta. Siihen täytyy ratkaisuja löytyä sen jälkeen, kun selvitykset on saatu valmiiksi. Ne valmistuvat tämän vuoden aikana ja sitten tehdään päätöksiä.

HS: Ulkoministeriössäkin tapaus

Yle kertoi tiistaina, että Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuudesta on tullut este päästä töihin Puolustusvoimiin. Lisäksi varusmiespalvelukseen tulevien Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten tehtäviä on alettu rajoittaa.

Helsingin Sanomat kertoo tänään, että ulkoministeriö on perunut jo myönnetyn työpaikan hakijalta, jolla on Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisuus. HS kertoo kuulleensa puhelutallenteen, jolla ulkoministeriön virkamies sanoo, että perumisen syy on nimenomaan Venäjän kaksoiskansalaisuus.

Voimassa oleva lainsäädäntö ei mahdollista työn eväämistä pelkän kaksoiskansalaisuuden perusteella.

– Se on selvä asia että nykyinen perustuslaki takaa kaikille samanlaiset oikeudet oli sitten Suomen kansalainen tai kaksoiskansalainen. Se on selvä asia ja sitä täytyy kaikkien hallinnonalojen kunnioittaa, Sipilä painottaa.

Onko sinulla lisätietoa aiheesta? Oletko kohdannut kaksoiskansalaisuuteen liittyviä hankaluuksia työnhaussa tai työelämässä? Ota yhteyttä Yle Uutisten toimitukseen: yle.uutiset@yle.fi.

Lue seuraavaksi