Kainuun prikaati tiedotti varusmiehille: Lennokkikoulutukseen ei oteta kaksoiskansalaisia turvallisuussyistä

Everstiluutnantti Petteri Soini myöntää, että prikaatin infossa on tammikuussa nostettu esille kaksoiskansalaisuus. Soinin mukaan se on virhe.

Kainuun prikaatin käytössä oleva minilennokki. Kuva: Laura Tolonen / Yle

Ylen saamien tietojen mukaan Kainuun prikaatin koulutushaaratilaisuudessa tammikuun puolivälissä on kerrottu, että turvallisuussyistä johtuen minilennokkikoulutukseen ei oteta kaksoiskansalaisia. Koulutuspäällikkö, everstiluutnantti Petteri Soini myöntää, että näin on tapahtunut.

– Kyllä, MUAS-infossa (minilennokki-infossa) oli näin sanottu. Kouluttaja on saanut minulta palautteen ja korjaa omaa toimintaansa. Virhe on tapahtunut. Nyt on ohjeistettu, että jatkossa virhettä ei tehdä. Meillä kaikki tehtävät ovat sellaisia, että ketään ei raakata kansalaisuuden takia, sanoo Petteri Soini.

Uusille varusmiehille järjestetään peruskoulutuskauden alussa monia infoja erilaisiin tehtäviin. Kyseisessä minilennokki-infossa oli Soinin mukaan paikalla yksi komppania, jossa voi olla yksiköstä riippuen 150–200 henkilöä paikalla.

– Laitan tästä yksiköiden päälliköille ja pataljoonan komentajille muistutuksen, että kukaan ei vahingossa puhu sellaista, mikä ei ole totta. Niin kauan kuin valintoja ei ole tehty, kaikki ovat samalla viivalla.

Rikosrekisteri voi olla este, kaksoiskansalaisuus ei

Soinin mukaan varusmiehiä ei erotella Kainuun prikaatilla koulutuksiin tai tehtäviin kansallisuuden, sukupuolen tai uskonnon mukaan, vaan tiedot, taidot ja asenne ratkaisevat. Esimerkiksi minilennokkikoulutukseen päästäkseen pitää olla muun muassa koordinaatiotaitoja.

Jos varusmiehellä on rikosrekisteri, se voi estää pääsyn joihinkin tehtäviin, mutta kaksoiskansallisuus ei everstiluutnantti Petteri Soinin mukaan estä mihinkään tehtävään pääsyä.

Meillä kaikki tehtävät ovat sellaisia, että ketään ei raakata kansalaisuuden takia.

Petteri Soini

Yle uutisoi tiistaina, että Puolustusvoimat on laittanut Venäjän kaksoiskansalaiset erityistarkkailuun. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kiisti uutisen kaksoiskansalaisia koskevista säännöistä. Niinistö on joka tapauksessa asettanut hankkeen kaksoiskansalaisuuteen liittyvän lainsäädännön tarkentamiseksi puolustushallinnossa.

"On ollut jonkinlainen väärinymmärrys"

Kainuun prikaatin kouluttajan tammikuussa infossa tekemää virhettä koulutuspäällikkö, everstiluutnantti Petteri Soini selittää väärinkäsityksellä. Mitään ohjeistusta kaksoiskansalaisuuteen liittyen ei hänen mukaansa ole tullut.

– On ollut jonkinlainen väärinymmärrys jossain kohtaan. Minilennokkikoulutus ei ole kaksoiskansalaisilta suljettu juttu. Missään meidän ohjeissa ei todeta, että kaksoiskansalaisia ei voitaisi kouluttaa. Jatkossa ei tällaisia lapsuksia ja sammakoita enää lentele suusta.

Onko sinulla lisätietoa aiheesta? Oletko kohdannut kaksoiskansalaisuuteen liittyviä hankaluuksia työnhaussa tai työelämässä? Ota yhteyttä Yle Uutisten toimitukseen: yle.uutiset@yle.fi.