Eduskunnan puhemies: Käsitys suomalaisuudesta on pirstaloitunut

Eduskunnan puhemies Maria Lohelan (ps.) kiinnitti valtiopäivien avajaispuheessa huomiota keskustelukulttuurin tasoon. Lohelan mukaan eduskunnan kevät on täynnä monimutkaisia ja tunteita herättäviä päätöksiä.

Maria Lohela
Maria Lohela.
Eduskunnan puhemies Maria Lohela ja varapuhemiehet Arto Satonen ja Mauri Pekkarinen.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Eduskunnan puhemies Maria Lohela toivoo huomaavaisuutta ja muiden ymmärtämistä julkiseen keskusteluun.

Valtiopäivien avajaisissa pitämässään puheessa Lohela kiinnitti huomiota hälyn ja levottomuuden lisääntymiseen niin sosiaalisessa mediassa kuin eduskunnassakin käytävässä keskustelussa.

Sosiaalisen median Lohela totesi levittävän usein kaunoja, loukkauksia ja pelkoja. Lohelan mukaan sosiaalisessa mediassa käytävä keskustelu sisältää paljon hälyä, mutta vähemmän asiaa.

– Voisimmeko me kaikki olla aktiivisempia ja asiallisempia keskustelijoita, niitä, jotka edistävät toisen ihmisen kunnioittamista ja yhteisymmärrystä? Lohela vetosi.

Kehitys on aiheuttanut särön suomalaisuuteen

Lohelan mukaan viime vuosien kehitys on aiheuttanut särön suomalaisuuden ymmärtämiseen. Lohela muistutti, että itsenäisen Suomen kehitystä ovat ohjanneet suuret kansalliset kertomukset kansan sivistämisestä, sukupuolten välisestä tasa-arvosta, sotavuosien taisteluista ja hyvinvointivaltion rakentamisesta.

– Viime vuosina on usein tuntunut siltä kuin historia olisi hajonnut ja yhteiset kertomukset pirstaloituneet lukuisiksi vastakkaisiksi tulkinnoiksi. Paljon puhutaan kansan kahtiajaosta, voimistuneesta vastakkainasettelusta ja suomalaisten kyvyttömyydestä ymmärtää eri tavoin ajattelevia, sanoi Lohela.

Eduskunnalla Lohela totesi olevan edessä työntäyteiset kuukaudet, jotka ovat täynnä monimutkaisia ja voimakkaita tunteita herättäviä päätöksiä.

– Kyvyllämme tehdä päätöksiä voimme osoittaa parlamentaarisen demokratian toimivan paremmin kuin mikään muu poliittinen järjestelmä. Hyvien päätösten vaikutus on kuin veteen pudotetun kiven, joka synnyttää aaltojen alati laajenevan kehän, Lohela totesi.