Finanssimaailma voi hengähtää helpotuksesta: Deutsche Bankilla on pahin ohi

Vielä syksyllä spekuloitiin Deutsche Bankin kaatumista Saksan valtion pelastettavaksi. Käänne on nyt ilmeisesti tapahtunut ja pankkijätti tulee toimeen omillaan, arvioivat asiantuntijat.

pankkitoiminta
Deutsche Bankin tornit kuvattuna yhtiön tiedotustilaisuuden aikaan Frankfurt am Mainissa Saksassa 2. helmikuuta 2017.
Deutsche Bankin tornit kuvattuna yhtiön tiedotustilaisuuden aikaan Frankfurt am Mainissa Saksassa 2. helmikuuta 2017. Torsten Silz / EPA

Saksan suurin pankki ja samalla maailman suurin investointipankki kertoi torstaina viime vuoden tuloksestaan: tappiota 1,4 miljardia euroa. Analyytikot odottivat tappion suuruudeksi 1,16 miljardia euroa.

Pankin ydinvakavaraisuutta kuvaava luku sen sijaan nousi hieman 11,9 prosenttiin, mikä on vahvin luku kolmeen vuoteen. Ydinvakavaraisuutta paransi Deutschen päätös myydä viidenneksen osuutensa riskipitoisesta kiinalaisesta Hua Xia -pankista ja osuutensa vakuutusyhtiö Abbey Lifestä.

Viime vuosi oli erityisen vaikea

Saksassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa toimitusjohtaja John Cryan kuvaili viime vuotta erityisen vaikeaksi, mutta sanoi pankin osoittaneen sitkeytensä myllerrysten keskellä.

Voiko nyt siis huokaista helpotuksesta, kun tappio ei ole enempää kuin huimat 1,4 miljardia euroa? Toissa vuonna kun tappio oli vielä karumpi, lähes seitsemän miljardia euroa. Sitä ennen tulos oli voitollinen. Nordean päästrategi Lippo Suominen vastaa myöntävästi.

– Helpotuksen huokaus tuli jo syksyllä. Nyt puhutaan siitä, mikä on pankin tuloksentekokyky. Ei enää siitä, voiko pankki kaatua. Eli muutos on suuri.

Osakekurssi lähes romahti, miksi vielä näin?

Tulosjulkistuksen jälkeen pankin osakekurssi tipahti runsaat 5 prosenttia 18,7 euroon. Miksi vielä näin roima pudotus?

– Syksystä pankin kurssi on noussut reippaasti. Pankin pelastusoperaatioon kuuluu se, että se vähentää riskipitoisia bisneksiään. Tämä tarkoittaa sijoittajien kannalta sitä, että tulosta ei tule entiseen malliin.

Silti tulos oli pettymys. Se oli satoja miljoonia heikompi kuin mitä markkinat odottivat. Toisaalta pankin osakkeen arvo on noussut syksyn aallonpohjasta, jolloin se oli alle 12 euroa. Yhtiön arvosta viime vuoden alusta syksyyn mennessä oli sulanut puolet.

– Kyllähän tämä kertoo siitä, että pahimmat pelot ovat helpottaneet. Luottamus siihen, että Deutsche toimii myös tulevaisuudessa, on palannut, sanoo Suominen.

Syvää tarpomista kriisistä toiseen

Maailman suurimman investointipankin vaikeuksien takana ovat muun muassa valtavat sakot, joita se joutui maksamaan osallisuudestaan Yhdysvaltain asuntomarkkinoiden lainakriisiin. Niiden seurauksena pankki on tehostanut toimintojaan ja vähentänyt henkilöstöä kymmenillä tuhansilla. Myös johdon bonuksia on leikattu.

Lisää kulukuuria on tulossa, kun pankki ilmoitti vielä sulkevansa 180 sivuliikettä tämän vuoden aikana.

Pelkästään Yhdysvalloissa Deutschen maksamat korvaukset ovat noin seitsemän miljardia euroa. Uutistoimisto Reutersin mukaan pankki on jo maksanut yli 12 miljardia riitajuttujen takia vuoden 2012 jälkeen.

Tällä viikolla pankin kerrottiin lisäksi maksavan satojen miljoonien sakkoja rahanpesun takia Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

Vielä viime syksynä sijoittajat epäilivät, ettei Deutsche saa riittävästi rahaa omistajiltaan selvitäkseen vastuistaan. Myös EU:n pankkien kriisinhallintamekanismin käyttöä väläyteltiin tai Saksan valtion apua.

Pelkästään maailmanlaajuisissa johdannaiskaupoissa pankkijätin osuuden on arvioitu olevan enemmän kuin kymmenen kertaa Saksan bruttokansantuote. Sen kaatumisen vaikutus muihin pankkeihin olisi ollut valtava.

Voidaanko nyt olla varmoja, että Saksan valtion ei tarvitse lähteä pelastamaan pankkia?

– Nyt näyttää siltä, että pankki tulee toimeen omillaan. On todennäköisintä, että valtion kukkarolle ei tarvitse mennä, sanoo Suominen.

Johto lupasi, ettei tappioita synny tänä vuonna

Pankkijätti ei suostunut ennakoimaan millään numeroilla arviotaan tämän vuoden tuloskehityksestä. Tappioita ei kuitenkaan tule tänä vuonna, oli johdon viesti. Uutistoimisto Bloombergin analyytikot tulkitsivat lupauksen uhkarohkeaksi.

Päästrategi Lippo Suominen huomauttaa, että jo etumerkin antaminen on Deutschen tulosta ennustettaessa vaikeaa. Siksi tarkkoja odotuksia ei haluta antaa. Deutschelle on kuitenkin hyvä, että vanhoja syntejä on maksettu pois.

Vaikka alhaiset korot ovat vaikeita pankkien tuloksenteon kannalta, pankkien kurssit ovat nousseet yleisesti viime aikoina. Pitkien korkojen hienoinen nousu on tuonut helpotusta alalle.