1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Näitä kysytään Puolustusvoimien turvallisuusselvityksessä: Kansalaisuus, syntymävaltio, luottotiedot

Puolustusvoimat selvittää aina sekä varusmiespalvelukseen tulevilta että Puolustusvoimiin palkattavilta tiedot kansalaisuuksista. Pääsääntöisesti turvallisuusmenettely ei koske varusmiehiä.

Henkilöturvallisuusselvityshakemus. Kuva: Yle

Puolustusvoimien palvelukseen hakevista tehdään aina henkilöturvallisuusselvitys. Selvityslomakkeessa (siirryt toiseen palveluun)kysytään entiset ja nykyiset kansalaisuudet ja niiden mahdolliset muutokset.

Selvitys voidaan tehdä myös Puolustusvoimien ulkopuolisesta henkilöstä, mikäli hän tarvitsee pääsyn turvaluokiteltuun tietoon tai tilaan.

Henkilöturvallisuusselvityshakemuksessa kysytään kansalaisuuksien lisäksi myös esimerkiksi asuinpaikkoja ulkomailla edellisen 10 vuoden aikana, mahdollisia huumetestejä, lääkärintodistusta ja luottotietoja.

Turvallisuusselvitysmenettely ei lähtökohtaisesti koske varusmiehiä eikä heistä siis tehdä selvitystä automaattisesti. Puolustusvoimien mukaan turvallisuusselvitys tehdään varusmiehelle vain mikäli tälle suunniteltu tehtävä sitä edellyttää.

Selvityksiä on erilaajuisia

Turvallisuusselvityksiä tehdään suppeita, perusmuotoisia ja laajoja. Laajimmillaan selvitys koskee myös hakijan läheisiä.

Ylen Puolustusvoimilta saaman tiedon mukaan tasot perustuvat lakiin, toisin sanoen siihen, kuinka monesta rekisteristä tietoa kerätään. Laki määrittää, minkä tasoinen selvitys eri tehtäviin tarvitaan.

Puolustusvoimien mukaan turvallisuusselvitys ei ole suositus tai päätös henkilön soveltuvuudesta Puolustusvoimien tehtävään vaan selvitys tehdään rekrytoijan työn tueksi.

Puolustusvoimista kerrotaan, että selvityksen tekijälle ei tule tietoa siitä, mikä on kunkin rekrytointiprosessin lopputulos eikä Puolustusvoimilla ole tilastoa, kuinka moni hakija hylätään turvallisuusselvityksen perusteella.

Puolustusministeri Jussi Niinistö sanoi keskiviikkona, että Puolustusvoimissa ei turvaselvityksen yhteydessä kysytä kaksoiskansalaisuudesta.

Myös varusmiehistä kerätään paljon tietoa

Varusmiehistä kerätään tiedot Puolustusvoimien tietojärjestelmään (siirryt toiseen palveluun) sekä asevelvollisuusrekisteriin. Rekisterin ylläpito perustuu asevelvollisuuslakiin.

Rekisterissä on aina tiedot varusmiehen kansalaisuudesta tai kansalaisuuksista.

Lisäksi asevelvollisuusrekisterissä on tiedot mm. asevelvollisten koulutuksesta, sijoituspaikasta ja poikkeusoloja varten henkilö- ja sotilaskoulutustiedot.

Jokaisella varusmiehellä on oikeus nähdä itseään koskevat tiedot. Puolustusvoimat saa rekisteriin ajankohtaisia tietoja mm. poliisilta, väestötietojärjestelmästä, Kelalta ja oikeusrekisterikeskuksesta.

Ylen saamien tietojen mukaan Kainuun prikaatin koulutushaaratilaisuudessa tammikuun puolivälissä on kerrottu, että turvallisuussyistä johtuen minilennokkikoulutukseen ei oteta kaksoiskansalaisia.

Prikaatin koulutuspäällikkö, everstiluutnantti Petteri Soini sanoo kuitenkin, että tilaisuudessa on annettu virheellistä tietoa.

Yle uutisoi tiistaina, että Puolustusvoimat on laittanut Venäjän kaksoiskansalaiset erityistarkkailuun. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kiisti uutisen kaksoiskansalaisia koskevista säännöistä. Niinistö on joka tapauksessa asettanut hankkeen kaksoiskansalaisuuteen liittyvän lainsäädännön tarkentamiseksi puolustushallinnossa.

Helsingin Sanomat kertoi (siirryt toiseen palveluun)torstaina, että Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiselta peruttiin työpaikka ulkoministeriössä hiljattain.

Onko sinulla lisätietoa aiheesta? Oletko kohdannut kaksoiskansalaisuuteen liittyviä hankaluuksia työnhaussa tai työelämässä? Ota yhteyttä Yle Uutisten toimitukseen: yle.uutiset@yle.fi.