1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rasismi

Radio sen teki: Alin ja Husun show mursi nuoren miehen muukalaisvihan

Radio-ohjelma pisti pienillä paikkakunnilla asuneen nuoren miehen puntaroimaan omia muukalaisvihamielisiä ajatuksia. Teini-iässä skinheadeilta omaksutut käsitykset alkoivat murentua, kun hän kuunteli Yle Puheen Alin ja Husun ohjelmaa.

Kuva: Antti Pylväs / Yle

PYHÄNTÄ Nuorelle Antti Palolalle käsitys kansainvälisyydestä jäi käytännössä pelkäksi sanaksi ilman sen kummempia pohdintoja tai erityistä sisältöä.

– Pienellä paikkakunnalla kansainvälisyys tarkoitti vain sitä, että joku naapuri oli käynyt Ruotsissa eläkepäivillään, Antti Palola pohdiskelee nyt vanhoja käsityksiään maailman moninaisuudesta.

Ajattelin olevani aito arjalainen

Antti Palola

Vielä 11–12-kesäisenä muukalaisviha ei ollut Palolalle tuttua. Kun hänen aiemman kotipaikkakuntansa kylille ilmaantui lähetystyöntekijöiden mukana vierailulle tullut etiopialainen tyttö, ei se vielä aluksi herättänyt kansallisia intohimoja. Sitten tilanne muuttui, kun hän näki miten skinheadit suhtautuivat asiaan.

Hyväksytyksi tulemisen tarve ajoi nuorta kaveria skinheadien ajatusten puoleen. Ajatus valkoisten ylemmyydestä tuntui luonnolliselta, koska hän piti skinheadejä ihan tavallisina suomalaisina nuorina. Siksi hän halusi olla samanlainen kuin he.

Teini-iässä hän innostui myös rotuopista ja natseista. Jos häntä kuitenkin syytettiin natsiksi, hän kielsi sen, sillä omasta mielestään hän vain kannatti rotuoppia. Ajatusta ruokki myös se, että Antti Palola oli pitkä ja vaalea.

– Ajattelin olevani aito arjalainen.

Radio-ohjelma muutti mielen

Etsiskellessään nelisen vuotta sitten netistä sotakirjallisuutta, Antti Palola törmäsi Yle Areenaan ja siellä Yle Puheen iranilaistaustaisen stand-up-koomikko Ali Jahangirin ja Somaliassa syntyneen Abdirahim "Husu" Hussein ensimmäisen kauden radio-ohjelmiin.

Ohjelma veti puoleensa, koska stand-up-komiikka kiinnosti. Aluksi hän kuvitteli Alin ja Husun pelkiksi nimimerkeiksi, mutta tajusi vähitellen, että kyse oli oikeista nimistä ja ihmisistä nimien takana.

Varsinainen skinhead Antti Palola ei ollut, vaikka kannattikin heidän ajatuksiaan.

Aikaisemmat näkemykset lähinnä perustuivat puhtaalle sairaalloiselle vihalle ja muukalaisvastaisuudelle

Antti Palola

Alin ja Husun puheita hän piti aluksi valheina, mutta vähitellen asiat alkoivat kiinnostaa. Ammattikouluikäisenä hän sanoo vähitellen tajunneensa, että muukalaisvihan täyttämissä ajatuksissa ei ollut mieltä.

Nyt puolenkymmentä vuotta myöhemmin Antti Palola sanoo, että vanhat ajatukset olivat sairaita.

– Aikaisemmat näkemykset perustuivat lähinnä puhtaalle sairaalloiselle vihalle ja muukalaisvastaisuudelle.

– Enemmäkseen se johtui itsetunnon puutteesta ja muutoksen pelosta, koska olin elänyt koko elämän tämmöisessä niin sanotussa lintukodossa, jossa maailma oli ruusunen, Palola analysoi aiempia tuntemuksiaan.

Nyt hän kertoo havainneensa, että asiat ovat kuitenkin toisella tavalla. Kun ajatukset ovat muuttuneet, hän on uskaltautunut tutustumaan myös muihin kulttuureihin ja ulkomaalaisiin.

Kun sitten pääsi tutustumaan niin siinä huomasi, että nämähän ovat paljon hauskempaa sakkia kun kantasuomalaiset

Antti Palola

Yksi arkinen kokemus on jäänyt mieleen. Olleessaan opiskelupaikkakuntansa linja-autoasemalla odottamassa bussia, oli paikalla myös aasialaisnainen, joka värjötteli eikä kukaan tuntunut piittaavan hänestä.

– Nämä sentään ei katso oudosti, kun yrittää puhua niille bussissa.

Alin ja Husun radio-ohjelma kännykässä.
Alin ja Husun radio-ohjelma muutti nuoren miehen käsityksiä kansainvälisyydestä ja suvaitsevaisuudesta.

Antti Palola oli vieraana A-teema: Vihapuhe -ohjelmassa torstaina 2. helmikuuta.