Kolmiolääke ei estä ajamasta, mutta vastuu on kuskilla

Jos lääke haittaa autolla ajoa tai muuta tarkkaavaisuutta vaativaa työtä, on lääkepakkauksessa varoituksena punainen kolmio.

lääkkeet
kolmiolääke
Kolmiolääkkeen tunnistaa punaisesta kolmiosta lääkepakkauksessa.Petri Kivimäki Yle

Sellaisia lääkkeitä, jotka heikentävät reaktiokykykä, sanotaan kolmiolääkkeiksi. Nimi johtuu lääkepakkauksen kyljessä olevasta punaisesta kolmiosta.

Punainen kolmio kannattaa ottaa vakavasti, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Karoliina Karjalainen.

– Lääkkeet tietysti vaikuttavat eri ihmisillä eri tavalla. Varsinkin jos määrätty lääke on ihmiselle uusi, niin sen vaikutus voi olla yllättävän voimakas, kertoo Karjalainen.

Kolmiolääke sinänsä ei ole este autolla ajamiseen. Varoitus lääkepakkauksen kyljessä muistuttaa ihmistä siitä, että lääke voi heikentää reaktiokykyä.

– Ajokyky, havaintokyky- ja reaktiokyky saattavat olla alentuineita. Tutkimusten mukaan esimerkiksi omalla kaistalla pysyminen on voinut vaikeutua, kertoo erikoistutkija Karoliina Karjalainen.

Karjalainen painottaakin sitä, että ihmisen pitää itse huolehtia siitä, että lääkkeen vaikutus on lieventynyt tai poistunut. Yleensä esimerkiksi illalla otetun nukahtamislääkeen vaikutus on aamun mennessä kadonnut.

Duodecimin terveyskirjastossa (siirryt toiseen palveluun) Matti O. Huttunen kirjoittaa, että pienikin annos uni- tai ahdistuslääkettä voi heikentää ajokykyä 2–6 tunnin ajan, erityisesti jos niiden käyttö on satunnaista.

– Myös muut rauhoittavat masennus- ja psykoosilääkkeet voivat lääkehoidon alkupäivinä ja etenkin suurehkoissa annoksissa heikentää ajokykyä, kirjoittaa Huttunen.

Jos onnettomuustilanteessa todetaan, että lääkkeen käyttö on alentanut ajokykyä, on kyseessä tuomittava rattijuopumus.

Alkoholi ja lääke on huono yhdistelmä

THL:n erikoistutkija Karoliina Karjalainen muistuttaa, että kolmiolääkkeitä ei koskaan pidä käyttää yhdessä alkoholin kanssa. Liikenteessä ongelmia tuottavat he, jotka käyttävät alkoholia ja huumeita tai lääkkeitä yhtä aikaa.

– Poliisin kiinni ottamien rattijuoppojen määrä on vähentynyt, mutta sekakayttäjien määrä on kasvussa.