Taiken Sirnö: Avustukset jämähtäneet paikoilleen

Taiteen edistämiskeskus Taike jakoi 7,9 miljoonaa euroa. Näyttämö- ja tanssitaide saivat suurimmat avukset.

Taiteen edistämiskeskus
Cirkon esitys "What will have been".
Uuden sirkuksen keskus Cirko on yksi Taiken toiminta-avustuksen saajista. Andy Phillipson / Cirko - Uuden sirkuksen keskus

Taiken johtaja Minna Sirnö arvostelee kovin sanoin sitä, ettei sen toiminta-avustuksiin käyttämää määrärahaa ole kasvatettu.

– Toiminta-avustukset ovat jämähtäneet paikoilleen. On mahdoton nostaa tuen piiriin uusia toimijoita ilman, että jo ennestään tukea saavat kärsivät, Sirnö sanoo.

Taiken määrärahat tulevat Opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Taike jakoi tänään yhteensä 7,9 miljoonaa euroa kaikkiaan kahdeksalle taiteenalalle (siirryt toiseen palveluun): elokuvataiteelle, kirjallisuudelle, kuvataiteelle, musiikille sekä näyttämö-, sirkus-, tanssi- ja valokuvataiteelle.

– Taikella on merkittävä rooli niiden ryhmien tukemisessa, joilla ei ole toivoa päästä teatteri- ja orkesterilain mukaisen valtionosuuden piiriin, selittää Sirnö.

Avustuksen saajien joukkoon nostettiin muutamia uusia toimijoita, kuten Peking-oopperaan erikoistunut teatteriryhmä Wusheng Company Helsingistä, Kulttuuriosuuskunta G-voiman Vaara Kollektiivi Kajaanista sekä helsinkiläinen sirkusryhmä Ilmatila.

Musiikin alalla ainoa uusi avustuksensaaja on kokeellista taidemusiikkia soittava UMUU-yhtye.

Päätöksiä varten Taike kuuli valtion taidetoimikuntia.