1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Turvapaikanhakijoiden vastaanottorahan maksatus siirtyy kortille – käteismaksu koetaan turvattomaksi

Korttia testataan kolmessa vastaanottokeskuksessa kevään ajan. Jos menetelmä osoittautuu hyväksi, Suomen kaikki vastaanottokeskukset aloittavat kortin käytön syksyllä.

Vastaanottorahaa maksetaan yleisesti käteisellä. Suomessa testataan parhaillaan maksatuksessa prepaid-korttia. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Suomen vastaanottokeskuksissa testataan uutta vastaanottorahan maksujärjestelmää. Muun muassa Oulun vastaanottokeskuksen Pudasjärven yksikössä otettiin keskiviikkona käyttöön prepaid-kortti vastaanottorahaa maksettaessa.

Korttia testataan kolmessa vastaanottokeskuksessa kevään ajan. Jos menetelmä osoittautuu hyväksi, Suomen kaikki vastaanottokeskukset aloittavat kortin käytön syksyllä.

Tähän saakka kuukausittainen vastaanottoraha on maksettu käteisellä. Käytäntöä on pidetty kömpelönä ja turvattomana.

Maksukortti on turvallinen, sillä on olemassa riski, että esimerkiksi rahakuljetuksia ryöstettäisiin.

Jouko Salonen, Maahanmuuttovirasto

– Asiakkaat ovat kovasti innostuneita. Käteisellä maksaminen sitoi aivan eri tavalla henkilökuntaa, kun maksupäivänä kaikki asiakkaat ovat olleet muutaman tunnin ajan aulassa parveilemassa, Oulun vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Jenni Korpikari sanoo.

– Onhan tämä paljon turvallisempikin vaihtoehto, kuin käteisen käyttö.

Rajattujen ominaisuuksien kortti

Pudasjärven lisäksi korttia testataan Punkalaitumella ja Tampereella.

– Maksukortti on turvallinen, sillä on olemassa riski, että esimerkiksi rahakuljetuksia ryöstettäisiin. Lisäksi korttimaksulla estämme ryöstelyt vastaanottokeskuksissa, sanoo Maahanmuuttoviraston hallintojohtaja Jouko Salonen.

Prepaid-kortissa on rajatut ominaisuudet. Sillä voi maksaa vain Suomessa eikä korttia voi käyttää verkkokauppaostoihin. Rahaa kortille voi maksaa vain Maahanmuuttoviraston määrittelemä taho, eli yleensä vastaanottokeskus, mutta mahdollisesti myös työnantaja.

Rajoitukset tukevat Maahanmuuttoviraston mukaan myös harmaata taloutta ehkäisevää työtä.

Käytännössä kortti toimii niin, että virastosta maksetaan vastaanottokeskukselle vastaanottorahat ja vastaanottokeskus lataa rahat asiakkaan kortille. Lataukseen ei tarvita erillistä laitetta, vaan kortin lataus tehdään verkossa.