1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. moottoripyöräily

Ensi kesänä Kontioralliin osallistuvat suuntaavat moottoripyöränsä kohti Lapin selkosia

Kontiorallin järjestelyt hoitaa rovaniemeläinen moottoripyöräkerho Napapiirin moottoripyöräilijät yhdessä valtakunnallisen MP69-moottoripyöräkerhon kanssa.

moottoripyöräily
Koira moottoripyörän kyydissä.
Morotistit tapaavat toisiaan vuosittain järjestettävissä kokoontumisajoissa.YLE Ilkka Ulkuniemi

Yksi Suomen vanhimmista moottoripyöräilijöiden kokoontumisajoista, Kontioralli järjestetään ensi kesänä Lapissa. Ensi kesän Kontioralli on järjestyksessään 51. ja samalla 20. Lapissa järjestettävä Kontioralli.

Moottoripyökerho MP69 järjesti ensimmäisen Kontiorallin vuonna 1967 Kontiolahden Venejoella. Edellisen kerran moottoripyöräharrastajat ovat kokoontuneet Kontiorallin merkeissä Lapissa vuonna 2014. Silloin se järjestettiin Inarin Partakossa.

Tulevan Kontiorallin rallipäällikkönä toimii Napapiirin moottopyöräilijöiden pitkäaikainen jäsen Eero Tuomikoski.

– Järjestäminen vaatii pienen talkoorynnistyksen. Siihen vaaditaan noin parikymmentä henkeä. Sitten pitää hankkia tämmöset muut systeemit, yleisöteltat ja jos tulee joku soittobändi, niin sille paikka ja niitä kuuluisia bajamajoja pitää hommata iso kasa. Eli tämmöstä normihommaa on tiedossa, kertoo Eero Tuomikoski.

Motorcyclists in northern Finland
Motoristit Lapin tiellä.YLE/Raimo Torikka

Perinteen mukaisesti paikka pidetään salaisuutena

Ensi kesän kokoontumispaikkaa ei vielä päätetty ja vaikka olisi päätettykin sitä ei kerrottaisi.

– Aikahan on kesä-heinäkuun vaihteessa, mutta pitää löytää vielä paikka. Kun itse asun Rovaniemellä niin kyllähän se tänne pohjoiseen järjestetään. Paikka sinällään on salaisuus loppuun asti. Ideana on julkistaa niin sanottu kontrollipaikka aiemmin. Osallistujat ajavat sinne josta saavat sitten reittiohjeen lopulliselle rallipaikalle, selittää Eero Tuomikoski Kontiorallin toimintaideaa.

Kontioralliin voivat osallistua ja ilmoittautua valtakunnallisen moottoripyökerho MP69 jäsenet. Mukaan ilmoittaunut jäsen voi kutsua mukaan avecin tai yhden ystävän.

Enimmillään Kontioralliin on osallistunut usena kertana yli 2000 henkilöä, mutta nykyisin määrä on vakiintunut keskimäärin noin 800 kävijään. Tämä on tavoitteena myös ensi kesänä.

– Parhaimmillaanhan on ollut 2500 ihmistä, mutta en edes halua niin paljon ihmisiä, koska se asettaa niin isot haasteet sille ympäristölle. Jos 800 tulee niin olen tyytyväinen ja tuhannesta jopa iloinen, heittää rallipäällikkö Eero Tuomikoski ja lähettää samalla terveiset ja haasteen motoristeille.

Lue seuraavaksi