Kolme kansanopistoa suunnittelee yhdistymistä

kansanopistot
Pohjois-Savon opisto.
Kuvassa oleva Pohjois-Savon opisto harkitsee yhdistymistä Kankaanpään opiston ja Kanneljärven opiston kanssa.Kati Myöhänen / Yle

Kolme itsenäistä kansanopistoa eri puolilla Suomea suunnittelee yhdistymistä.

Kuopiolainen Pohjois-Savon opisto, Kankaanpään opisto ja Lohjalla toimiva Kanneljärven opisto ovat solmineet aiesopimuksen, jonka tavoitteena on yhteisen koulutuspalveluja tuottavan osakeyhtiön perustaminen ensi vuoden aikana.

Ennen lopullista päätöstä selvitetään, antaisiko yhdistyminen opistoille vakaammat toimintaedellytykset uudistuvassa koulutuskentässä. Taustalla ovat muun muassa ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön rahoitusleikkaukset.

Opistoilla on erityisesti nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan ja viittomakielen ohjaajan koulutusta, jotka ammatillisen koulutuksen tutkintorakenneuudistus tulee kokoamaan yhden kasvatuksen ja ohjauksen ammatillisen perustutkinnon alle. Jos yhdistyminen toteutuu, opistosta tulee yksi alan suurimmista koulutuksenjärjestäjistä.

Kolmella opistolla on yhteensä noin 500 opiskelijaa ja noin 70 työntekijää. Ne tarjoavat vapaan sivistystyön tehtävän lisäksi myös ammatillista perus- ja lisäkoulutusta sekä peruskoulun lisäopetusta ja aikuisten perusopetusta.