1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nokia Oyj

Nokian toimitusjohtaja Trumpin vaikutuksista liiketoimintaan: Meillä on oltava suunnitelma B

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri uskoo Ylen haastattelussa, että Trump tietää sekä pahaa että hyvää

Nokia Oyj
Uutisvideot: Nokian Rajeev Suri
Uutisvideot: Nokian Rajeev Suri

Yhdysvallat on verkkoyhtiö Nokialle erittäin tärkeä markkina, jonka valloitusta vauhdittamaan Nokia yhdisti vuosi sitten voimansa ranskalaisen Alcatel-Lucentin kanssa.

Nyt Yhdysvaltoja johtaa Donald Trump, jonka päätökset vaikuttavat myös Nokiaan. Toimitusjohtaja Rajeev Suri tyrmäsi jo viikonloppuna Trumpin ilmoituksen maahantulokiellosta tiettyjen muslimimaiden kansalaisille.

Oheisella videolla Suri ottaa kantaa Trumpin politiikkaan laajemmin. Minkälaisia poliittisia riskejä Nokia näkee protektionistisen presidentin astuttua virkaan?

Surin mukaan Trumpin hallinnon ulostuloissa on sekä myönteistä että kielteistä, mutta hyvä yhtiö varautuu kaikkiin vaihtoehtoihin.

Fuusio onnistui, nyt kohti 5G-maailmaa

Ylen haastateli Surin Nokian tulospäivänä. Vaikka liikevaihto ja voitto putosivat, Suri katsoo Nokian osoittaneen, että se on jättifuusiolla ja kustannuksia karsimalla tavoittanut kilpailijoitaan paremman kilpailukyvyn.

Fuusio Alcatel-lucentin kanssa on valmis, mutta 1,2 miljardin säästöohjelmaa toteutetaan edelleen. Yhteensulautuminen on edennyt Surin mukaan loistavasti. Aiemmista virheistä on opittu.

– Jos tätä vertaa Nokian ja Siemensin yhdistymiseen, ero on kuin yöllä ja päivällä. Olen erittäin tyytyväinen, Suri sanoo.

Alcatel-Lucent on tuonut Nokialle laajan tuotevalikoiman, joka mahdollistaa uusia aluevaltauksia esimerkiksi energia- ja liikennesektoreilla sekä suurissa internet-yrityksissä.

Tämä on tärkeää, koska 4G-mobiiliverkkolaitteiston myynti on hiljentynyt. Entistä tehokkaampi 5G odottaa vielä varsinaista tulemistaan.

Nokia on kuitenkin valmiina, Suri sanoo. Hiljattain yhtiö ilmoitti kehittävänsä 5G:tä yhdessä ranskalaisen Orangen kanssa. Suri vakuuttaa, että myös Suomi tulee olemaan keskeinen osa 5G-kehitystä.

– Suomessa yksi vahvimmista käyttäjämarkkinoista dataliikenteen osalta. Suomi on varmasti ensimmäisten joukossa, kun 5G otetaan tulevina vuosina käyttöön.

Lue seuraavaksi