1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Presidentti Niinistö kaksoiskansalaisuudesta: "Tilanne on toinen kuin lakia säädettäessä"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti tänään valtiopäivien avajaisissa pitämänsä puheen jälkeen kantaa vellovaan keskusteluun kaksoiskansalaisuudesta.

Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Presidentti Niinistön mukaan Suomen kaksoiskansalaisuuslain tarkoitus oli lakia säädettäessä selkeä, mutta tilanne on sen jälkeen muuttunut.

Kaksoiskansalaisuuslaki säädettiin vuonna 2003, ja sen tarkoituksena oli helpottaa esimerkiksi Ruotsista saapuvien paluumuuttajien asemaa ja houkutella Suomeen korkean luokan osaajia.

– Lain järkiperäinen perustelu on, jos ei kokonaan kadonnut, niin toiminut ainakin huonosti. Olosuhde on toinen kokonaan kun näemme mitä on tapahtunut. Minusta tämä on päällimmäinen asia josta toivoisin, että ainakin keskusteltaisiin, Niinistö sanoo.

Niinistö mainitsee muissa maissa käytössä olevia malleja kaksoiskansalaisuuteen liittyen. Esimerkiksi Venäjällä kaksoiskansalaisuutta ei myönnetä kuin poikkeustapauksissa, Saksan kaltaisissa välimallin maissa kansalaisuus myönnetään tietyistä maista tuleville.

Toinen kaksoiskansalaisuuskysymys liittyy siihen harkintaan, minkälaisiin Suomen turvallisuuteen liittyviin virkatehtäviin kaksoiskansalaisilla on pääsy. Niinistön mukaan asia oli jossain määrin esillä jo viime hallituksen aikana.

– Tässä on sellainen tilanne, että jos sen alkuperäiskansalaisuuden myöntänyt maa ei halua tunnistaa tällaista elementtiä tai instituutiota kuin kaksoiskansalaisuus, niin siellä pidetään oman maan kansalaisena loppuun asti vaikka saisi kuinka monta sivukansallisuutta tahansa.

Niinistö: Venäjä ei myönnä kaksoiskansalaisuuksia

Niinistö nostaa esimerkiksi Venäjän, jossa kaksoiskansalaisuutta ei tunnisteta.

– Pääministeri Medvedev antoi viime syksyn alussa haastattelun, jossa hän taas kerran korosti sitä, että Venäjä suojelee kaikkia venäläisiä riippumatta siitä, missä he ovat. Venäläinen ajattelu on aika johdonmukaista. He eivät myönnä kaksoiskansalaisuuksia ja he eivät tunnista sellaista ilmiötä venäläisten kohdalla, jotka ovat saaneet toisen kansalaisuuden venäläisyyden lisäksi.

Mahdolliset ongelmat liittyvät Niinistön mukaan niin sanottuun kuuliaisuusvelvollisuuteen. Hän kertoo ymmärtävänsä hyvin huolia, joita turvallisuuspuolen ihmisillä on asiaan liittyen.

– Meillä Suomen kansalaisilla on velvollisuuksia Suomen valtiota kohtaan. Jos meillä on kansalaisia joilla on velvollisuuksia kahtaalle, se on kysymys, joka askarruttaa.

Presidentti ei jaa puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) huolta siitä, että Ylen uutisen käynnistämä keskustelu kaksoiskansalaisuudesta aiheuttaisi klommoja Suomen ja Venäjän suhteisiin.

– Luulen, että he ovat varsin hyvin tietoisia siitä, puhumme tai emme. Luulen, että keskiverto venäläinen ihmettelee nyt enemmän sitä, onko Suomen armeijassa venäläisiä.

Onko sinulla lisätietoa aiheesta? Oletko kohdannut kaksoiskansalaisuuteen liittyviä hankaluuksia työnhaussa tai työelämässä? Ota yhteyttä Yle Uutisten toimitukseen: yle.uutiset@yle.fi.