STT: Puolustusvoimat epäilee, että lennokkikoulutuksissa annettu kaksoiskansalaisiin liittyviä ohjeita

Pääesikunta on torstaina käskenyt alajohtoportaita varmistamaan, että kaksoiskansalaisia kohdellaan samanarvoisesti kuin muitakin.

kaksoiskansalaisuus
Lennokkikoulutus.
Orbiter-minilennokkeja käytetään tiedusteluun, alueiden valvontaan ja maalien paikannukseen.Jussi Nukari / Lehtikuva

Puolustusvoimien komentopäällikkö, prikaatikenraali Kim Mattsson kertoi STT:lle Puolustusvoimien epäilevän, että lennokkikoulutuksissa on annettu ohjeita kaksoiskansalaisista muuallakin kuin Kainuun prikaatissa.

Puolustusvoimat tiedottaa nyt tarkistaneensa, että yhdenvertaiseen kohteluun liittyvä ohjeistus on tällä haavaa kunnossa.

Yle uutisoi tänään torstaina, että Kainuun prikaatin koulutushaaratilaisuudessa tammikuun puolivälissä kerrottiin, että turvallisuussyiden takia minilennokkikoulutukseen ei oteta kaksoiskansalaisia. Linjaus on vastoin nykylakia.

– Puolustusvoimien yhdenvertaisuusnormin mukaan kansalaisuus ei ole peruste eriarvoiselle kohtelulle. Pääesikunta on tänään antanut alajohtoportaille käskyn varmistaa, että ohjeistuksen vastaisia toimenpiteitä ei ole, tiedottaa Puolustusvoimat.

STT:n haastatteleman Mattsonin mukaan on mahdollista, että samaan minilennokkiin liittyvissä koulutuksissa on annettu vastaavia ohjeita muuallakin.

Koulutuspäällikkö, everstiluutnantti Petteri Soini myönsi, että Kainuun prikaatissa näin on tapahtunut. Soinin mukaan kouluttajaa on ohjeistettu niin, että jatkossa ei tehdä samaa virhettä.

Soinin mukaan kyseessä oli väärinkäsitys, eikä mitään kaksoiskansalaisuuteen liittyvää ohjeistusta ole ollut. Hänen mukaansa minilennokkikoulutus ei ole suljettu kaksoiskansalaisilta.

Yle ei ole tavoittanut prikaatikenraali Mattsonia kommentoimaan asiaa.