HS: Kaurismäki ja uuden elokuvan lavastaja ilmiriidassa – elokuvateatterinäytökset olivat vaakalaudalla

Elokuvalavastaja Markku Pätilä ja ohjaaja-tuottaja Aki Kaurismäen kiistaa puidaan oikeudessa. Riita roihahti vääränlaisista lopputeksteistä.

kulttuuri
Aki Kaurismäen elokuvasta Toivon tuolla puolen.
Lavastaja yritti estää Aki Kaurismäen Toivon tuolla puolen -elokuvan esitykset elokuvateattereissa.Malla Hukkanen

Aki Kaurismäen uuden Toivon tuolla puolen -elokuvan esitykset olivat vähällä estyä ohjaajan ja elokuvan lavastajan riidan vuoksi.

Lavastaja Markku Pätilä vaati keskiviikkona lakimiehensä välityksellä markkinaoikeutta estämään elokuvan pääsyn teatterilevitykseen. Torstaina markkinaoikeus päätti, että esityskieltoon ei ole perusteita.

Kiistassa on kyse tekijäioikeudesta. Toivon tuolla puolen -elokuvan lopputeksteissä mainitaan lavastaja-tittelin alla kolme eri henkilöä. Yksi näistä on Markku Pätilä ja kaksi muuta elokuvassa työskennelleet rekvisitööri ja lavasteiden rakentaja. Pätilän mukaan tämä loukkaa hänen tekijänoikeuttaan.

Kaurismäki sanoo vastineessaan muuttavansa lopputekstejä Pätilän vaatimalla tavalla. Hän myös kirjoittaa suunnitelleensa elokuvansa lavastuksen itse värejä ja rekvisiittaa myöten.

Markku Pätilä on lavastanut useita Aki Kaurismäen elokuvia. Miesten yhteistyö alkoi jo 1990-luvulla. Pätilän käsialaa voi nähdä elokuvissa Kauas pilvet karkaavat ja Mies vailla menneisyyttä.

Vaikka esityskieltoa Toivon tuolla puolen -elokuvalle ei tullutkaan, kiistan setviminen markkinaoikeudessa jatkuu kuukausia. Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)