Suosittu tv-sarja teki vanhoista papoista julkkiksia – "Me ollaan tosi ylpeitä... ja leuhkoja"

Sohvaperunat palkittiin tammikuussa Kultaisella Venlalla vuoden parhaana viihdeohjelmana.

Sohvaperuna
sohvaperunat, yle
Sohvaperunoiden Ukkis-kerho eli Eero Niemi (oik), Paavo Kärnä, Henrik "Henkka" Vilenius ja Veikko Porola. Ilkka Loikkanen / Yle

– Ottaahan kaikki kahvia, Henri ”Henkka” Vilenius sanoo kavereilleen.

– Joo, kun on pullaa kanssa tarjolla, vastaavat muut senioritalon Ukkis-kerholaiset melkein kuorossa.

Ylen Sohvaperunat-sarja on muuttanut Ukkis-kerholaisten eli tuttavallisemmin Ukkisten elämän. Heidät tunnistetaan kotikulmillaan Helsingin Lauttasaaren kaduilla ja kaupoissa. Myös vanhan ystävän hautajaisissa miehet saivat osakseen uteliaita katseita.

– Me ollaan tosi ylpeitä, Eero Niemi naurahtaa sydämellisesti.

– Ja leuhkoja, Paavo Kärnä hymähtää.

Veikko Porola vakavoituu ja kertoo tarinan Twitterissä olleesta, Sohvaperunoiden saamasta palautteesta.

– Eräs 15-vuotias tyttö sanoi, että ohjelman erilaiset ihmiset ovat rohkaisseet häntä elämään. Se kosketti minua paljon. Ihmiset samaistavat itsensä meihin, ja siksi tämä ohjelma on tärkeä.

Toiset nyökkäilevät mietteliäinä Veikon kertomalle tarinalle. Puheensorina taukoaa hetkeksi tv-huoneessa.

sohvaperunat, yle
Henkka Vilenius sopii tapaamista ystävänsä Jallun kanssa.Ilkka Loikkanen / Yle

Harvalla talolla on omia julkkiksia

Anna-Liisa Laine istuu Lauttasaaren senioritalon lehtisalissa lukemassa aamun Hesaria. Hän on mielissään tuttujen miesten menestyksestä.

– Kyllä me täällä seurataan sarjaa ja sitten seuraavana aamuna jutellaan siitä porukalla. Nuo miehet koettavat olla kovin vaatimattomia eivätkä liikoja rintaansa röyhistele, Laine kuvailee naapureitaan.

Vieressä paikallislehteä selaileva Irma-Irmeli Lönnqvist on samoilla linjoilla. Hän yllättyi täysin, kun katsoi ensimmäisen kerran Sohvaperunoita.

Nuo miehet koettavat olla kovin vaatimattomia eivätkä liikoja rintaansa röyhistele.

Anna-Liisa Laine

– Yhtäkkiä huomasin, että tuolla on tätä meidän sakkia! Sitten aloin seurata sarjaa ja pidän siitä, kun siinä on mukana ihmisiä eri puolilta Suomea.

Liikaa alapäähuumoria – ei jatkoon

Kahdeksankymmenen vuoden rajapyykin ohittanut Eero Niemi pitää vanhoista Suomi-filmeistä, joita hän jaksaa katsoa aina vain, vaikka on nähnyt ne useaan kertaan. Nykyohjelmista hänellä on selkeä näkemys.

– Sanon suoraan, että ohjelmat ovat huonontuneet. Ennen vanhaan tuli aina uutta, mutta nykyään tulee kauheasti uusintoja.

1950-luvulla Mainos-Television palveluksessa ollut Paavo Kärnä taasen nauttii nykyisestä teknisestä kehityksestä.

– Silloin laitettiin koira studioon, soitettiin puhelimella studioon ja katsottiin, miten koira reagoi siihen. Ajatelkaa, kuinka paljon televisio on muuttunut niistä ajoista.

Kärnän moitteet kohdistuvat nykyisiin huumoriohjelmiin.

– Monta kertaa sukelletaan alapäähuumoriin. Siinä olisi tekijöillä ajateltavaa ja miettimistä, Paavo Kärnä pohtii.

Toinen Kultainen Venla kiikarissa

Ukkikset ja muut Sohvaperunoiden jäsenet pääsevät jälleen vauhtiin, kun uusi kausi alkaa. Ensimmäiset kuvaukset ovat jo takana.

sohvaperunat, yle
Sohvaperunoiden Ukkis-kerho Lauttasaaren senioritalon tv-huoneessa.Ilkka Loikkanen / Yle

– Olimme vähän tuppisuina ensimmäisellä kaudella. Nyt ollaan vapautuneita ja uskalletaan sanoa mielipiteemme, Henkka Vilenius muistelee.

– Olen leikilläni sanonut, että paras mitä televisiosta voi saada, on Venla-palkinto. Se on nyt saatu. Mä toivon, että saadaan toinen Venla. Ei siinä mitään, Veikko Porola sanoo ja saa muut ukot nauramaan.

Sympaattisten Ukkisten kahvikupit ammottavat tyhjinä. He lähtevät omille teilleen odottamaan seuraavaa senioritalon päivärutiinia, lounasajan alkamista.

Sohvaperunoiden kolmas kausi alkaa 10. helmikuuta TV2:ssa. Sohvaperunat pokkasi tammikuussa Kultaisen Venlan vuoden parhaana viihdeohjelmana.