1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansanjuhla ihmisoikeuspalkintojen kunniaksi – "Puhutaan Kyyjärven ihmeestä"

Kyyjärvi sai viime vuonna ihmisoikeusjärjestö Amnestyn ja Sadankomitean tunnustukset myönteisestä suhtautumisestaan turvapaikanhakijoihin. Vastaanottokeskuksen vastustaminen kääntyi kunnassa nopeasti sen puolustamiseen.

Kotimaan uutiset
Noormuhammad Noori Kyyjärven vastaanottokeskuksessa, taustalla sosiaaliohjaaja Päivi Peltokangas ja vastaava ohjaaja Terttu Niskanen.
Noormuhammad Noori Kyyjärven vastaanottokeskuksessa, taustalla sosiaaliohjaaja Päivi Peltokangas ja vastaava ohjaaja Terttu Niskanen.Sanna Savela / Yle

Kyyjärvellä juhlistetaan sunnuntaina kansanjuhlassa kunnalle myönnettyjä ihmisoikeuspalkintoja.

Kunnanjohtaja Eero Ylitalon mielestä Kyyjärvellä "on vain tehty se, mikä pitäisi kaikille lähimmäisille tehdä".

– Joskus olen sitä ihmetellyt, kun puhutaan Kyyjärven ihmeestä, että miten se tehdään. Olen kysynyt itseltänikin, että onko se ihme, että me kohtelemme lähimmäisiä niin kuin me haluamme itseämme kohdeltavan.

Kyyjärvi sai viime joulun alla ihmisoikeusjärjestö Amnestyn ja Sadankomitean tunnustukset myönteisestä suhtautumisestaan turvapaikanhakijoihin.

Vastaanottokeskuksen vastustaminen kääntyi kunnassa nopeasti sen puolustamiseen. Kunnassa järjestettiin mielenilmaus, jolla vastustettiin vastaanottokeskuksen lakkauttamista, ja kunnan delegaatio kävi vetoamassa asiassa niin ministeriöön kuin Maahanmuuttovirastoon.

Juhlapuhujaksi kansanjuhlaan on tulossa sisäministeri Paula Risikko.

Kuntapaikat vielä käyttämättä

Turvapaikkaratkaisua odottaa Kyyjärvellä yhä nelisenkymmentä ihmistä.

Kunta on varannut 20 paikkaa oleskeluluvan saaneille ihmisille, mutta toistaiseksi jääjiä ei ole ollut. Taustalla on muun muassa kielteisten päätösten runsas määrä. Kunnanjohtajan mukaan toiveita ja odotuksia on silti kovasti.

– Näyttäisi, että työpaikkojakin olisi luvassa. Olemme tehneet tämän työn niin hyvin kuin on osattu, kotouttamiset ja integrointi yhteiskuntaan, mutta se on korkeammalla tasolla, missä päätöksetä oleskeluluvista ja työperäisestä maahanmuutosta tehdään.

Kyyjärven kansanjuhla alkaa Kotikylän puistossa sunnuntaina kello 16.

Lue seuraavaksi