Brasiliassa satoja keltakuume-epäilyjä – verenvuotokuumeen pelätään leviävän kaupunkeihin

Keltakuume on hyttysen levittämä verenvuotokuumeisiin kuuluva virustauti. Sitä esiintyy yleensä vain Brasilian maaseudulla.

virustaudit
Äiti pitelee poikaansa, kun tämä rokotetaan klinikalla.
Tämä poika sai keltakuumerokotuksen São Paulossa vuonna 2008.Sebastiao Moreira / EPA

Yli 40 ihmistä on kuollut keltakuumeeseen Brasiliassa, ja satojen ihmisten epäillään saaneen tartunnan, kertoo maan terveysministeriö. Maassa on raportoitu tammikuussa lähes 570 tautiepäilyä, joista yli sata on varmistunut keltakuumeeksi.

Brasiliassa pelätäänkin nyt taudin leviämistä suurkaupunkeihin, kertoo sanomalehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun). Viranomaiset ovat korkeassa valmiustilassa, ja rokotekampanja keltakuumetta vastaan on käynnistetty. Rokotteen tuotantoa on lisätty.

Tilanne pahin Minas Geraisissa

Suurin osa tartunnoista on todettu Minas Geraisin osavaltiossa, joka on väkiluvultaan Brasilian toiseksi suurin osavaltio. Maan kaakkoisosassa sijaitseva osavaltio rajoittuu idässä Espírito Santoon ja etelässä São Pauloon sekä Rio de Janeiroon.

São Paulon terveysviranomaisten mukaan osavaltiossa on todettu kuusi keltakuumetartuntaa. Kaikki tartunnan saaneet ovat kuolleet. Espírito Santossa on todettu yksi tartunta.

Tartuntatapauksia on todettu enemmän kuin koskaan vuoden 2000 jälkeen ja alueilla, joilla sitä ei aiemmin ole tavattu.

– On uutta, että tapauksia on Espírito Santossa. Leviämisen syy on suurimmaksi osaksi tuntematon, sanoo epidemiologi Pedro Tauil Brasílian yliopistosta The Guardianille.

Lääkärit, tutkijat ja akateemikot ovat kuvailleet kaupunkiepidemian mahdollisuutta pelottavaksi. Terveysministeriön mukaan kaupungeissa ei kuitenkaan ole syytä paniikkiin. Kaupungeissa elävät hyttyslajit eivät yleensä kanna keltakuumetartuntaa.

Yli 400 apinaa on kuollut

Keltakuume on hengenvaarallinen paitsi ihmisille, myös apinoille.

Yli 400 apinaa on löydetty kuolleina Atlantin rannikon sademetsistä Espírito Santon osavaltiossa. Suurimmassa vaarassa ovat murikit, jotka kuuluvat maapallon 25:een uhanalaisimpaan kädellisten lajiin.

Keltakuume on hyttysen levittämä verenvuotokuumeisiin kuuluva virustauti. Sitä levittävät Brasiliassa haemagogus- ja sabethes-hyttyset, jotka viihtyvät maaseudulla.

Lähteet: Reuters, AP