1. yle.fi
  2. Uutiset

Romanialaiset jälleen kaduilla – mielenosoitukset suurimpia sitten Ceaușescun syrjäyttämisen

Romanialaiset vastustavat keskusta-vasemmistolaisen hallituksen tiistaina hyväksymää hätäasetusta, jolla hallitus sallii tietyt, aiemmin rikoksina pidetyt korruptiotoimet.

Ulkomaat
Uutisvideot: Bukarestissa jälleen suurmielenosoitus
Uutisvideot: Bukarestissa jälleen suurmielenosoitus

Romanialaiset ovat kokoontuneet toista päivää peräkkäin suurmielenosoituksiin hallitusta vastaan Bukarestissa. Uutistoimistojen mukaan kaduilla on tuhansia ihmisiä, mutta kuvien perusteella väkijoukossa lienee kymmeniä, ellei satoja tuhansia.

Eilisissä mielenosoituksessa oli eri lähteiden mukaan 250 000–300 000 osallistujaa. Mielenosoituksia järjestettiin Bukarestin lisäksi myös muissa kaupungeissa.

Kyseessä ovat maan suurimmat mielenosoitukset sen jälkeen, kun kansa nousi diktaattori Nicolae Ceaușescua vastaan joulukuussa 1989. Hallituksen vastaisia mielenosoituksia on järjestetty pitkin tammikuuta, mutta ne ovat kasvaneet viime päivinä.

Hallituspuolueen johtaja suurin hyötyjä?

Romanialaiset vastustavat keskusta-vasemmistolaisen hallituksen tiistaina hyväksymää hätäasetusta, jolla hallitus dekriminalisoi tietyt korruptiorikokset. Hallitus on kuitenkin tänään ilmoittanut, ettei sitä peruta.

Asetuksen mukaan vallan väärinkäytöstä tuomittaisiin jatkossa vankilaan vain, jos rikkomuksessa on kyse suuremmasta summasta kuin 200 000 leuta eli 44 000 euroa.

Arvostelijoiden mukaan asetuksesta hyötyy eniten hallituspuolue sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Liviu Dragnea. Häntä syytetään parhaillaan oikeudessa vallan väärinkäytöstä, johon liittyy 24 000 euroa.

Demarijohtaja kiistää syytökset

Dragnea kiistää hyötyvänsä lakimuutoksesta.

– Puhuin asianajajieni kanssa. Oikeudenkäyntiäni ei keskeytetä lakimuutoksen vuoksi. Väärä syyte minua vastaan pysyy voimassa, hän sanoi.

Dragnea on aiemmin tuomittu vaalivilpistä kahden vuoden ehdonalaiseen vankeusrangaistukseen. Se estää häntä toimimasta pääministerinä, ja hän on vaatinut itselleen uutta oikeudenkäyntiä.

Romanian hallitus kaavailee myös armahduslakia, joka vapauttaisi vankiloista tuhansia ei-väkivaltaisiin rikoksiin syyllistyneitä vankeja, joukossa korruptoituneita poliitikkoja ja virkamiehiä. Parlamentti ei ole vielä käsitellyt ehdotusta.

Presidentti lupaa viedä asian perustuslakituomioistuimeen

Romanian presidentti Klaus Johannis on vaatinut hallitusta luopumaan aikeistaan. Hän on luvannut viedä korruptioasetuksen perustuslakituomioistuimen käsiteltäväksi. Johannis edustaa itse Kansallista liberaalipuoluetta.

Euroopan komissio, Suomi, Saksa, Hollanti, Ranska, Kanada ja Yhdysvallat ovat kaikki antaneet tänään lausuntoja, joiden mukaan Romanian hallitukset toimet heikentävät korruption vastaista taistelua Romaniassa.

Sosiaalidemokraatit nousivat Romaniassa takaisin hallitusvaltaan joulukuussa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi