1. yle.fi
  2. Uutiset

Kirjastojen levylainat romahtivat: "Lapset ja nuoret eivät edes tiedä, mikä on cd-levy"

Levyjä kirjastoista lainaa enää lähinnä iäkkäämpi väki. Sen sijaan nuottien ja musiikkikirjojen lainausmäärät ovat pysyneet ennallaan.

Musiikkitallenteet
Mies kuuntelee musiikkia.
Milla Vahtiala / Yle

Kirjastonhoitaja ja muusikko Tuula Amberla räplää Uudenkaupungin musiikkiosaston vinyyli- ja kasettisoittimien äänimikseriä. Sähköt ovat olleet irti näistä vehkeistä jo vuosia, mutta Amberla antaa nostalgialle tilaa.

– Nyt pöydässä joku on kuunnellut 1980-luvun jotakin musiikkia. Kirjastonhoitaja tässä katsastaa, onko se nyt tarpeeksi lujaa vai liian hiljaa. Tai sitten joku lapsi kuuntelee satukasettia, Amberla kertoo hymyssä suin.

Vain harva kuuntelee enää musiikkia kirjastossa ja aina vain harvempi lainaa levyjä. Kirjastojen musiikkiosastojen käyttö on romahtanut netin suoratoistopalveluiden takia. Erityisesti nuoret ovat kadonneet.

– Lapset ja nuoret eivät edes tiedä, mikä on cd-levy. Ostin Sannin uuden levyn. Tarjosin sitä yhdelle 8–9-vuotiaalle. Hän kysyi, että mikä tämä on ja mihin se laitetaan, Tuula Amberla valottaa.

Nainen selaa kirjahyllyyn asetettuja cd-levyjä.
Tuula AmberlaJoona Haarala / Yle

Nuotit eivät ole netistä

Sama tilanne on hieman Uuttakaupunkia pohjoisempana Raumalla. Musiikkiosastoa käyttää lähinnä vanhempi väki. Iso osa lainoista menee autoilijoille, joilla vielä on cd-soitin eikä kännykän kautta käytössä ole Bluetooth.

Rauman kirjastopalveluiden johtaja Karri Hara kertoo, että musiikkiaiheiset kirjat ovat säilyttäneet suosionsa. Lisäksi on eräs tuote, jota ei netistä löydä vieläkään helposti.

– Nuottien lainaus ei ole vähentynyt lainkaan tässä viiden vuoden aikana, vaikka cd-lainojen määrässä on menty alaspäin melkein 40 prosenttia, Hara kertoo.

Lainausmäärät romahtivat muutamassa vuodessa

Musiikkiäänitteiden lainausmäärän raju lasku on näkynyt tilastoissa erityisesti muutaman viime vuoden aikana Helsingin kaupunginkirjastossa. Lainausten määrä putosi viisi vuotta sitten ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen alle miljoonaan. Vuonna 2015 musiikkiäänitteiden lainauksia oli enää noin 630 000.

Myös nuottien lainausmäärät ovat laskeneet jonkin verran huippuvuosista, mutta muutos on ollut vain 30 000 lainauksen luokkaa. Muutaman viime vuoden aikana lainausmäärä on pysynyt lähes samana, noin 115 000 lainassa.

Musiikkikokoelma yllättävän arvokas

Musiikkikokoelmilla on vielä arvoa. Tulevaisuudessa musiikkiosastot ovat todennäköisesti pieniä, mutta keskusvarastoista moni erikoisuus löytyy melkein aina. Monet nykyajan nuoret ovat lähes vallan suoratoistopalveluiden varassa. Jos kappale katoaa vaikkapa Spotifystä, voi kappaleen etsiminen olla vaikeaa.

– Harva myöskään tietää, että kirjaston levyjä voi kopioida omaan käyttöön vaikkapa tietokoneelle. Näillä meidän kokoelmilla on arvoa, Rauman kirjastopalveluiden johtaja Karri Hara selvittää.

Lue seuraavaksi