Hyppää sisältöön

Analyysi: EU haluaisi tukkia Välimeren siirtolaisreitin, mutta Libya ei ole Turkki

Unionilla ei ole mahdollisuutta tehdä samanlaista sopimusta Libyan kanssa kuin se teki Turkin kanssa, kirjoittaa EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

Mereltä pelastettuja pakolaisia Välimerellä Libyan rannikon edustalla lokakuussa 2016. Kuva: AOP

VALLETTA EU-maiden johtajat kokoontuvat tänään perjantaina Maltalle pohtimaan, miten tuhansien afrikkalaisten matkustaminen Välimeren yli Eurooppaan saataisiin estettyä. Afrikan pohjoisrannikolta Italiaan pääsi viime vuonna 181 000 ihmistä. Ainakin 4 576:n tiedetään hukkuneen matkalle.

Vuonna 2016 EU teki Turkin kanssa sopimuksen, joka osaltaan katkaisi turvapaikanhakijoiden tulon Egeanmeren yli Kreikan saarille ja sieltä eteenpäin Pohjois-Eurooppaan. Nyt EU aikoo tarjota Libyalle rahaa siirtolaisten tulon hillitsemiseksi. Libya ei kuitenkaan ole Turkki.

1. Libya on heikompi sopimuskumppani

Libyalla on kansallisen yhtenäisyyden hallitus, mutta se hallinnoi vain osaa maasta. Iso osa Libyaa on hallituksen ulottumattomissa.

Toisin kuin Turkissa, Libyassa ei ole vahvaa keskusvaltaa, jonka kanssa EU voisi tehdä sopimuksen. Libyan hallituksella ei ole myöskään keinoja esimerkiksi puuttua ihmissalakuljettajien toimintaan, sillä maan poliisivoimilla ei ole resursseja.

Anarkian partaalta toipuvan maan viranomaisilla on kiireellisempääkin tekemistä kuin Eurooppaan pyrkivien afrikkalaisten käännyttäminen. Esimerkiksi terroristijärjestö Isis hallitsi vielä hiljattain Sirten kaupunkia Libyan rannikolla.

2. EU ei pysty toimimaan Libyan aluevesillä

EU:lla on ollut keskisellä Välimerellä vuodesta 2014 saakka merioperaatio Sophia, jonka tehtävä oli alunperin puuttua ihmissalakuljettajien toimintaan. Käytännössä Sophia on kuitenkin jäänyt meripelastusoperaatioksi, sillä sen alukset eivät pääse Libyan aluevesille.

Alunperin Sophian piti toimia Libyan rannikolla, mutta aluevesille ei voi mennä ilman Libyan hallituksen kutsua tai YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä. Libya ei ole halunnut päästää ulkomaisia aluksia vesilleen. Turvallisuusneuvostosta lupaa ei saa, sillä Venäjä torppaisi hankkeen veto-oikeudellaan.

3. Libya ei kykene estämään siirtolaisliikennettä

Samalla kun tuhannet Eurooppaan pyrkijät ovat lähteneet veneineen Libyan rannikolta kohti Eurooppaa, osa Libyan rannikkovartioston aluksista on ollut laiturissa Tunisiassa maksamattomien laskujen takia.

Libyan pieni rannikkovartiosto ei käytännössä pysty vartioimaan koko 1 770 kilometrin rannikkoa vaikka haluaisi. On myös epäselvää, mitä viranomaiset tekisivät takaisin rannikolle tuoduille siirtolaisille ja pakolaisille. Libyan siirtolaisten pidätyskeskukset tunnetaan ihmisoikeusloukkauksista.

Viime aikojen vakavista veneonnettomuuksista moni on sattunut Libyan aluevesillä. EU pitää epäkohtana sitä, että Libyan rannikkovartiosto ei pysty tehokkaaseen meripelastukseen aluevesillään.

4. Libyan kautta tulee vähemmän pakolaisia

Turkki-sopimukseen kuuluu, että EU auttaa Syyriasta tulevia pakolaisia pakolaisleireillä Turkissa. Keskisen Välimeren reitillä pakolaisten osuus on kuitenkin pienempi, eikä Pohjois-Afrikassa ole pakolaisleirejä.

Libyan kautta kulkevat pakolaiset pakenevat sotia ja sortoa muualla Afrikassa. Joukossa on paljon esimerksi eritrealaisia ja sudanilaisia. Huomattava osa pakenee myös köyhyyttä ja mahdollisuuksien puutetta esimerkiksi Länsi-Afrikassa.

Näitä ihmisiä on vaikeampi auttaa heidän lähtömaissaan. Turkki-sopimuksen kaltainen avustusjärjestely ei olisi käytännössä mahdollinen.