1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

"Ehkä"-sana hämmentää Trumpin hallinnon Israel-linjauksessa – Onko Yhdysvaltain asenne muuttumassa?

Valkoisen talon ympäripyöreästä ulostulosta on medioissa tehty vaihtelevia tulkintoja. Joissain medioissa Yhdysvaltain Lähi-idän politiikan on arveltu jyrkkenevän.

Ulkomaat
Donald Trump Valkoisessa talossa 22. tammikuuta. Trump puhui virkakuntansa valatilaisuudessa.
Andrew Harrer /EPA

Trumpin hallinto viestitti, että se ei ota "virallisesti" kantaa Israelin siirtokuntien suhteen, mutta antoi kuitenkin lausunnon siirtokunta-asiassa pian sen jälkeen, kun Israelin pääministeri kertoi suunnitelmista perustaa uusi siirtokunta Länsirannalle yli kahteenkymmeneen vuoteen.

– Emme usko, että siirtokuntien olemassaolo olisi rauhan este, joskaan nykyisten laajentaminen tai uusien rakentaminen eivät sitä ehkä myöskään paljon helpota, Trumpin hallinto linjasi.

Kansainvälinen media on yrittänyt tulkita, onko Trumpin Lähi-idän politiikassa mahdollisesti tapahtunut tai tapahtumassa suunnanmuutosta. Lausunnossa "may not be helpful" hämmentää sana "ehkä".

The Washington Post kirjoittaa linjanmuutoksesta varovaisemmin, kun esimerkiksi New York Times (siirryt toiseen palveluun) ja AFP taas tulkitsevat sen selvästi jyrkentyneen. Viesti on varoitus Israelille ja on askel toiseen suuntaan aiemmista kannoista, tulkitsee Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

New York Times pitää viestiä niin ikään varoituksena, ja tulkitsee, että Trumpin hallinto jopa näyttää omaksuneen edellisen hallinnon politiikan perusteita.

Arvostelua myös liittolaisten taholta

Länsirannan ja Itä-Jerusalemin siirtokuntien on katsottu olevan kansainvälisen lain vastaisia ja iso este niin rauhanponnisteluille kuin palestinalaishallinnon pyrkimyksille perustaa oma valtio.

Länsirannan siirtokunnissa asuu tällä hetkellä noin 400 000 ja Itä-Jerusalemissa noin 200 000 israelilaista. Palestiinalaishallinto vaatii Israelin kuuden päivän sodassa vuonna 1967 valloittamia alueita osaksi perustettavaa valtiota. Kansainvälinen yhteisö katsoo Israelin miehittävän niitä, ja pitää siirtokuntia laittomina.

Israelin 3 000 uuden kodin rakentamista Länsirannalle ovat arvostelleet myös niin Israelin liittolaisina pidetyt Britannia ja Saksa kuin Euroopan unionikin.

Israelin YK-lähettiläs: Ei ole U-käännös

Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin kerrotaan puhuneen torstaina Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa puhelimessa, mutta ei ole tiedossa, olivatko puheenaiheena mahdollisesti myös siirtokunnat.

Israelin YK-lähettiläs Danny Danon sanoi perjantaina, että on liian aikaista sanoa, mitä vaikutuksia Valkoisen talon ulostulolla on Israelin suunnitelmiin.

– En pitäisi tätä U-käännöksenä Yhdysvaltain politiikassa, mutta asia on heidän agendallaan, ja aiheesta keskustellaan pääministerin ja presidentti Trumpin tapaamisessa, hän kertoi Reutersin mukaan.

Netanjahu ja Trump tapaavat Washingtonissa helmikuun puolivälissä.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi