Kyläyhdistyksen puheenjohtaja teki sen, mihin muiden rohkeus ei riittänyt – vanhukset meinasivat jäädä ilman maitoa ja leipää

Taipalsaaren kirkonkylän kyläyhdistyksen puheenjohtajalle ei käynyt, että kunnan keskusta olisi jäänyt ilman ruokakauppaa.

Taipalsaari
Taipalsaaren Siwa
Taipalsaaren kirkonkylän kauppa avautuu entisen Siwan tiloihin.Yle Petri Kivimäki

Lappeenrannan kupeessa sijaitsevan Taipalsaaren kunnan kirkonkylä uhkasi jäädä kokonaan ilman kauppaa. Siwat ostanut Kesko ei halunnut enää jatkaa kirkonkylällä, joten se laittoi jo viime vuoden lopulla lapun Siwan luukulle.

Taipalsaaren kirkonkylän asukkaista suuri osa on vanhuksia, joille oma kauppa oli elintärkeä. Asukkaat keräsivät nimiä adressiin ja vetosivat kuntaan uuden kaupan saamiseksi kirkonkylälle.

Kun uutta kauppiasta ei muuten löytynyt, päätti Taipalsaaren kirkonkylän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Osmo Laine kääriä hihat.

Hän aloittaa kauppiaana entisen Siwan paikalla yhdessä vaimonsa Sari Rautio-Laineen kanssa. Kauppa on tarkoitus avata jo parin viikon kuluttua.

Laineet liittyvät itsenäisten kauppiaiden M-ketjuun, jonka kautta he saavat ketjun tuen taakseen.

– Menemme vielä ketjun koulutukseen ennen kaupan avaamista. Saamme opastusta muun muassa eri kokoisten kauppojen valikoimista, kertoo tuleva M-kauppias Osmo Laine.

Tuttujen tuotteiden rinnalle paikallista

Uuteen M-kauppaan tulee suunnilleen samanlainen tavaravalikoima kuin lopettaneessa Siwassa. Uudessa kaupassa aiotaan kuitenkin panostaa myös paikallisuuteen ja tuoda myyntiin taipalsaarelaisia ja eteläkarjalaisia tuotteita.

– Tukku pysyy samana kuin Siwallakin, eli paljolti samoja tuotemerkkejä tulemme myymään, mutta olemme myös neuvotelleet muutamien paikallisten tuottajien kanssa ja ainakin taipalsaarelaista ylämaankarjan lihaa ja lemiläistä perunaa on tulossa myyntiin, Laine kertoo.

Talvella supistettu aukiolo

Uudessa kaupassa jatkaa ainakin yksi Siwan entisistä työntekijöistä. Toisen kanssa neuvottelut työsuhteesta ovat vielä kesken. Jonkin verran omistajapariskunta tulee myös itse työskentelemään kaupassa.

Talvella kaupan aukioloaika tulee olemaan hieman supistettu, mutta kesällä se tulee olemaan auki 9–21. Kesällä kauppaan on myös tarkoitus palkata lisää henkilökuntaa.

Asukkaita kirkonkylällä on noin 800, joten ihan helppoa kaupan teko ei tule olemaan.

– Toivottavasti taipalsaarelaiset tulevat käyttämään kauppamme palveluita, sillä eihän se muuten kannata, Osmo Laine toivoo.

Uuden kaupan avajaisia juhlitaan Taipalsaarella torstaina 16.2.

Ruokakesko oy osti Valintatalot ja Siwat Suomen Lähikauppa oy:ltä viime keväänä. Kilpailu- ja kuluttajaviraston päätöksen mukaan Ruokakeskon piti myydä kilpailijoille 60 ruokakauppaa. Ruokakesko on myös päättänyt lopettaa osan Siwoista kannattamattomina.

Uuden kaupan avaamisesta kertoi ensin Länsi-Saimaan Sanomat (siirryt toiseen palveluun).