1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. palotarkastus

Valepalotarkastajat kolkuttelevat ikäihmisten ovia ja kauppaavat tuotteita

Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa on ollut liikkeellä epämääräisiä palotarkastajia. Pelastuslaitos kehottaa olemaan valppaana.

Palotarkastaja käytätä virkapukua ja liikkuu pelastuslaitoksen autolla, Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa. Kuva: YLE

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen alueella on liikkunut epämääräisiä henkilöitä, jotka ovat esittäytyneet palotarkastajana ja ovat tulleet palotarkastukselle.

Pelastuslaitoksen mukaan kohteena ovat olleet erityisesti ikääntyneiden ihmisten kodit. Asukkaille on kaupattu tarkastuksen jälkeen ilmeisesti turvallisuustuotteita. Pelastuslaitos muistuttaa, että pelastusviranomaiset eivät saa kaupata mitään tuotteita palotarkastuksen yhteydessä.

Jokilaaksojen palolaitoksen riskienhallintapäällikkö Jarmo Myllymäki kertoo, että tapauksia on ollut kuluneella viikolla Siikajoella ja aikaisemmin muun muassa Haapavedellä.

– Haapavedellä on liikkunut hormitarkastajina esiintyneitä henkilöitä, jotka ovat antaneet korjausmääräyksiä. He eivät ole nuohoojia, jotka saavat ja joiden pitää tehdä hormitarkastuksia, Jarmo Myllymäki painottaa.

Lisäksi jokaisella viranomaisella tulee olla mukana viranomaiskortti, joka on pyynnöstä esitettävä. Palotarkastusta tekevä pelastusviranomainen käyttää myös virkapukua ja on liikkeellä pelastuslaitoksen ajoneuvolla.

– Henkilöistä tai autoista ei ole tällä hetkellä tarkempaa tietoa. Kehotan kuitenkin tarkkaavaiisuuteen. Jos epäilee, onko kyseessä palotarkastaja, niin kannattaa pyytää esittämään virkakortti, Jarmo Myllymäki neuvoo.