Waltteri Torikka keskittyy klassiseen 100-vuotiaan Suomen juhliessa – Häjyjen kingissä on rokkikukon asennetta

Pari vuotta monipuolisesti musiikin kentällä touhunnut Waltteri Torikka laulaa tänä vuonna lähinnä oopperaa. Ennen kesän rooleja Mannerheiminä ja Sillanpäänä hän pukeutuu Karjanmaan Köystin käärmeennahkatakkiin Pohjalaisia-oopperassa.

kulttuuri
Waltteri Torikka Pohjalaisia-oopperan rooliasussa.
Waltteri Torikka esiintyy nyt ensimmäistä kertaa Tampereen oopperassa.Petri Aaltonen / Yle

Waltteri Torikka valmistautuu parhaillaan debytoimaan Tampereen Oopperassa. Länsi-Tampereen kasvatilla on näyttävä rooli Leevi Madetojan Pohjalaisia-oopperassa.

– On tosi upeaa olla ensimmäistä kertaa Tampereen oopperassa. On ihan luksusta päästä tällaiseen hyvään tuotantoon ja työskentelemään loistavien kollegojen kanssa, Torikka hehkuttaa.

Karjanmaan Köystiä esittävä Torikka kuvailee roolihahmoaan Häjyjen kingiksi.

– Olen harjoituksissa naureskellut, että kyllähän tämä on ihan luonnerooli. Köystin kohtaus on näyttävä, mutta lyhyehkö. Asetelma pitää rakentaa nopeasti, että katsoja ymmärtää, kuka tämä rokkikukko on suhteessa muihin, hän sanoo.

Uskon, että jokaiselle kulttuurialan ammattilaiselle tämä vuosi on normaalia työntäyteisempi. Suomessa on tulossa hieno vuosi.

Waltteri Torikka

Pohjalaisia on Torikalle henkilökohtaisesti tärkeä ooppera. Myös Suomen Kansallisoopperan lavalle hän nousi esimmäistä kertaa Madetojan musiikin soidessa – tosin eri roolissa kuin nyt, herastuomarina.

– Molemmat ovat vahvoja henkilöitä, heidän kohtauksensa ovat upeat ja rooleissa on hienoa laulettavaa, hän sanoo.

– Näiden roolien kautta ajan pikkuhiljaa itseäni sisään tähän suomalaisen oopperan merkkiteokseen.

Juhlavuosi työllistää kulttuuriväkeä

Tampere-talossa esitettävä Pohjalaisia on 70 vuotta täyttävän Tampereen Oopperan juhlaesitys. Se on myös osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa (siirryt toiseen palveluun).

– Tänä vuonna tapahtuu tosi paljon mielenkiintoisia juttuja. Uskon, että jokaiselle kulttuurialan ammattilaiselle tämä vuosi on normaalia työntäyteisempi. Suomessa on tulossa hieno vuosi, Torikka sanoo

Torikan vuodessa Suomi ja suomalaisuus on vahvasti läsnä. Pohjalaisten jälkeen laulaja alkaa työstä kahden suomalaisen suurmiehen rooleja kesällä kantaesitettävissä oopperoissa. Kesäkuussa ensi-iltansa saa Mannerheim-ooppera Ilmajoen musiikkijuhlilla ja heinäkuussa on vuorossa Sillanpää-ooppera Nobel-kirjailijan kotimaisemissa, Myllykolun kesäteatterissa Hämeenkyrössä. Waltteri Torikalla on nimirooli kummassakin.

Kun pääsee synnyttämään tyhjästä ison oopperateoksen ja olemaan siinä mukana alusta saakka, se on todella palkitsevaa.

Waltteri Torikka

– En ajattele, että suurmiehen esittäminen on sen kummalisempaa. On kiinnostavaa kertoa ihmisen tarina musiikin ja oopperan kautta, hän kertoo.

– Yritän välttää viimeiseen asti, että menisin lavalle siirtämään sen olemassa olevan ikonisen patsaan. Sinä ei ole mitään mielenkiintoista. Nämä merkkihenkilöt pitää tuoda vereksi ja lihaksi.

Kiinnostus sekä Mannerheimiin että Sillanpäähän on ollut valtava. Liput kummankin oopperan kaikkiin tämän kesän esityksiin on myyty loppuun hyvissä ajoin ennen kuin esityksistä on nähty pätkääkään. Oopperoiden tähti lupaa, että yleisölle on tulossa hienoa nähtävää ja kuultavaa.

– Tosiasiassa ei kaikkia voi miellyttää. Jokaisella on oma mielipiteensä näistä henkilöistä, hän sanoo.

– Toivottavasti mahdollisimman moni kuitenkin koskettuu heidän elämätarinoistaan. Se on minusta tärkeintä.

Taidemuoto uudistuu uusien oopperoiden myötä

Sillanpää-ooppera ei todennäköisesti olisi syntynyt ilman Waltteri Torikkaa. Hienoksi kunnostettua Myllykolun miljöötä Hämeenkyrössä ihaillut laulaja sanoo miettineensä monena kesänä, että "tänne pitäisi tehdä jotain." Ajatus jalostui oopperaksi ainoasta kirjallisuuden nobelististamme F.E. Sillanpäästä.

– Soitin Panu Rajallalle, jota en ollut aiemmin edes tavannut, että oletko ajatellut, että Sillanpäästä pitäisi tehdä ooppera, Torikka kertoo.

Miehet tapasivat ja hanke lähti pikkuhiljaa lentoon. Uuden oopperan synnyttäminen on vienyt kuitenkin monta vuotta ja vaatinut paljon enemmän aikaa ja energiaa kuin idean isä osasi odottaakaan. Samalla se on ollut erittäin hienoa, Torikka sanoo.

Waltteri Torikka laulaa Pohjalaisia-oopperan kohtauksessa.
Karjanmaan Köystin kohtaus on lyhyt, mutta näyttävä.Petri Aaltonen / Yle

– Kun laulaja jättää illalla lavan, hän ei näe kokreettisesti oman työnsä tulosta. Mutta kun pääsee synnyttämään tyhjästä ison oopperateoksen ja olemaan siinä mukana alusta saakka, se on todella palkitsevaa.

Torikka pitää tärkeänä, että uusia oopperoita tehdään ja sitä kautta taidemuoto pysyy elävänä ja uudistuu. Laulajalle uudessa suomalaisessa oopperassa esiintyminen on hieno kokemus.

– Tottakai on hienoa, kun saa tehdä roolin alusta saakka ilman vertailua kehenkään muuhun. Ja on upea tunne, kun ooppera saa ensi-iltansa ja se on samalla maailman ensi-ilta, Torikka sanoo.

– Suomalainen ooppera onnistuu usein siinä, mistä oopeerassa on kyse. Eli liikutut ja kosketut. Kun lähdet oopperasta, jotain on tapahtunut ja olet muuttunut. Niin minä sen ajattelen.

Monipuolisella laulajalla riittää töitä

Sibelius-Akatemiasta valmistunut Torikka aloitti klassisen musiikin opinnot jo pikkupoikana Tampereella. Aluksi instrumentti oli piano, mutta armeijan jälkeen hän keskittyi lauluun – siinäkin on hänen mukaansa tarpeeksi työsarkaa.

Klassisen musiikin palkintoja kerännyt baritoni tuli suurelle yleisölle tutuksi pari vuotta sitten, kun hän oli mukana MTV3:n Tähdet, tähdet -televisiosarjassa ja voitti sen. Viimeiset pari vuotta Torikka sanoo touhunneensa aika monipuolisesti musiikin kentällä.

– Ja se on ollut kyllä äärimmäisen kiinnostavaa, hän sanoo.

Tässä työssä oppii joka päivä jotain uutta. Ja ehkä sitä jo osaakin sen verran asioita, että uskaltaa kutsua itseään ammattilaiseksi.

Waltteri Torikka

Vuosi 2017 kuluu pitkälti klassisen musiikin parissa. Suomalaisopperoiden lisäksi Torikka on mukana Wagnerin Parsifal-oopperan konserttiversiossa, joka esitetään Turun Musiikkijuhlilla elokuussa. Muina solisteina nähdään Matti Salminen ja Karita Mattila.

– Se on ehkä kaikkein vaativin näistä tulossa olevista projekteista, hän arvioi.

– Tässä työssä oppii joka päivä jotain uutta. Ja ehkä sitä jo osaakin sen verran asioita, että uskaltaa kutsua itseään ammattilaiseksi.

Juttua korjattu 6.2. klo 8.25 Torikan roolihahmon nimi Karjanmaan Köystiksi