Sucros hakee lisää sokerijuurikkaan viljelijöitä – tavoitteena nostaa Säkylän tehtaan tuotantoa

Sucros uskoo kotimaisen sokerituotannon kasvuun EU:n sokerikiintiön poistuttua. Juurikasta viljellään erityisesti Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Hämeessä ja Etelä-Pohjanmaalla.

sokerijuurikas
Sokerijuurikaskasa Lännen Tehtailla Säkylässä
Samu Auranen / Yle

Sucros on Suomen ainoa sokerijuurikkaan jalostaja. Sokeria jalostetaan Satakunnassa Säkylän tehtaassa.

Sucros ja MTK:n sokerijuurikasvaliokunta sopivat joulukuun alussa toimialasopimuksen vuosille 2017–2019. Viljelysopimusten teko käynnistyi tämän vuoden alussa, ja sopimuksia on tehty tasaisesti joka puolella viljelyaluetta.

Maatalousjohtaja Tero Tanner toivoo, että yhä useampi maanviljelijä innostuisi juurikkaan viljelystä.

– Tekemäämme kyselyyn vastanneet viljelijät ovat kasvattamassa sokerijuurikkaan viljelyalaa. Odotamme myös sopimusmäärän kasvavan viime vuodesta, jolloin niitä tehtiin 703 kappaletta. Nyt kun EU ei enää kiintiöi tuotettavan sokerin määrää, tavoitteemme on saavuttaa Säkylässä 100 miljoonan kilon valkosokerituotanto mahdollisimman nopeasti, sanoo maatalousjohtaja Tanner Sucroksen tiedotteessa.

Hakuaikaa kylvöjen alkuun saakka

Uusia viljelijöitä haetaan huhtikuun puoliväliin eli kylvöjen alkamiseen asti.

Sucroksen viljeliijöille tarjoamien hinnoittelumallien vaihtoehtoina ovat yhden ja kolmen vuoden kiinteähintaiset sekä yhden vuoden muuttuvahintainen malli. Muuttuvahintaisessa mallissa huomioidaan Suomen sokerimarkkinoiden hintakehitys.

Tällä hetkellä eniten on tehty kolmen vuoden kiinteähintaisia sopimuksia.

Juurikkaan puhdistukseen muutos

Ensi vuoden alusta lähtien sokerijuurikas puhdistetaan jo lastauksen yhteydessä. Tämä vähentää kuljetettavan maa-aineksen määrää.

Sucros myöntää maksimissaan 50 prosentin pankkitakauksen puhdistuskuormaajien hankintaa varten. Takaus voidaan myöntää viljelijälle, kuormaajayhtiölle tai kuljetusurakoitsijalle. Takausjärjestely koskee myös sokerijuurikkaan nostokoneita.