1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Samuli Edelmann ryhtyi Suomen presidentiksi: "Itsekäs ja omapäinen hahmo"

Ylen uusi draamasarja Presidentti näyttää, mitä Suomelle tapahtuu vastavalitun presidentin käsissä vuonna 2018.

Näyttelijät Laura Malmivaara ja Samuli Edelmann.
Tähtihetkessä puhuttiin Presidentti-draamasarjasta, jonka presidenttiparina nähdään Samuli Edelmann ja Laura Malmivaara.

Millainen on Suomelle vuonna 2018 valittava uusi presidentti? Tätä visioi Lauri Nurksen ohjaama Presidentti-sarja, joka lähtee vastavalitun valtion pääjehun matkaan. Sarjassa avataan takahuoneiden ovet poliitikkojen arkeen.

Pääosanesittäjä Samuli Edelmann ei kokenut roolissaan astuvansa normaalia isompiin saappaisiin. Roolihahmoaan hän kuvaa itsekkääksi ja omapäiseksi.

– Kun Lauri pyysi minua tähän, en ajatellut, että tässäpä nyt tehdään jalustalle nostettua presidenttiä. Näen roolissa ennen kaikkea ihmisen omine ongelmineen ja suhteineen. Se ei ollut prosessina mitenkään erilainen rooli, kertoo Edelmann Aamu-tv:n Tähtihetkessä.

Suomi tarvitsi karismaattisen johtajan

Ohjaaja Lauri Nurkse ja Samuli Edelmann ovat tehneet aiemmin yhteistyötä myös Tappajan näköinen mies -sarjassa ja -elokuvassa. Työtavat ovat jo hitsautuneet yhteen, mutta Nurkse valitsi Edelmannin presidentin rooliin etenkin karisman takia.

– Henri Talvion piti olla sellainen, joka osaa ottaa ison tilan haltuun. Hän on turvallinen ja samaan aikaan jämäkkä ja määrätietoinen. Tiesin, että Samuli voi ottaa tämän haasteen vastaan. Oli ihana nähdä Samuli lipumassa massojen keskellä turvamiesten ympäröimänä. Hän otti yleisön eli elokuvan avustajat haltuun.

Kirsti Mannisen ja Antti Pesosen kirjoittamassa sarjassa presidentti Talvio tulee politiikkaan ulkopuolelta. Uusi presidentti ei ole muiden valtaapitävien suosiossa, erityisesti presidentin ja pääministerin suhteesta löytyy jännitteitä. Presidentistä löytyy viittauksia myös Suomen tämän hetkiseen ilmapiiriin ja esimerkiksi populismin ongelmiin.

Repliikkien opetteleminen riitti Edelmannille

Nurkse halusi luoda uskottavaa kulissien takaista elämää puhuttamalla oikeita poliitikkoja.

– Puhuimme siitä, mitä tapahtuu roolissa, kun kamerat eivät ole läsnä. Kiinnostavaa oli myös, mitä tapahtuu päätöksenteon välissä. Ne olivat mielenkiintoisia keskusteluja. Oli hienoa, että isoissa tehtävissä olevat ihmiset antoivat aikaansa tälle, sanoo Nurkse.

Edelmann luotti puolestaan ohjaajan ja käsikirjoittajien näkemykseen valtion johdosta.

– Lähtökohtaisesti yksinkertaisena ihmisenä lähdin liikkeelle siitä, että opettelin repliikit. Jos en ymmärtänyt jotakin, niin kysyin tai otin itse selvää, että tiesin mistä puhuin. Muuten menin vaiston varassa koko ajan eteenpäin.

Edelmann pääsi pukemaan kuvauksissa ylleen esimerkiksi aidot presidentin arvomerkit. Sarjassa pyrittiin mahdollisimman autenttiseen tunnelmaan.

– Olemme lähestulkoon vallan ytimessä, eduskunnassa ja Kultarannassa. Emme päässeet oikeaan Mäntyniemeen kuvaamaan, mutta presidentin portille kuitenkin. Katsoja pääsee sarjassa kulman taakse, presidentin yksityispuolelle. Sinne tavallisella ihmisellä ei normaalisti ole asiaa, kuvaa Nurkse.

Presidentti -sarja nähdään Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa 5.2 alkaen.