Poliisi: Vanhuksia pahoinpideltiin jopa nyrkillä Kupittaan sairaalassa – epäiltyinä neljä mieshoitajaa

Poliisi epäilee neljän mieshoitajan syyllistyneen vanhusten kaltoinkohteluun Kupittaan vanhuspsykiatrian osastolla G1.

poliisitutkinta
Vanhus istuu pyörätuolissa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Poliisi on saanut valmiiksi Turun Kupittaan psykiatrisen sairaalan väärinkäytöksiin liittyvän esitutkinnan. Kaikkiaan neljää G1-osastolla työskennellyttä miessairaanhoitajaa epäillään lähinnä potilaiden kovakouraisesta kohtelusta. Syytenimikkeitä on toistakymmentä.

Tutkinnan johtaja, rikoskomisario Jussi Helesvirta luonnehtii juttua haastavaksi ja monimutkaiseksi. Tutkinnassa on ollut kolme haaraa, joissa on selvitetty G1-osaston tapahtumia eri kanteilta.

Osaston konkreettiseen toimintaan liittyen poliisi epäilee neljän miespuolisen hoitajan pahoinpidelleen vanhuksia, syöttäneen heille lääkkeitä ilman lääkärin määräystä ja eristäneen vanhuksia ilman lääkärin lupaa.

Poliisi: Esimiesten toimet riittäviä

Rikosnimikkeitä on yhteensä kolmetoista. Pahoinpitelyitä on kirjattu kuusi, törkeitä pahoinpitelyjä ja vapaudenriistoja yksi. Lisäksi nimikkeinä on vapaudenriisto ja pahoinpitelyn yrityksiä. Suurin osa tapauksista sattui vuonna 2013.

Törkein tapaus sattui 2009. Hoitajan epäillään lyöneen nyrkillä 80-vuotiasta sängyssä makaava tiedotonta vanhusta. Asiaa on tutkittu törkeänä pahoinpitelynä.

– Muut pahoinpitelyt ovat olleet kovakouraista kohtelua, rikoskomisario Jussi Helesvirta Lounais-Suomen poliisista sanoo.

Poliisi kuulusteli G1-osaston tapahtumiin liittyen yhteensä noin 80:tä ihmistä. Tutkinta lähtee syyteharkintaan ensi viikolla.

Poliisi selvitti tutkimuksissaan myös esimiesten toimintaa. Selvitysten perusteella poliisi ei epäile esimiehiä rikoksista, eikä heitä vastaan aloiteta esitutkintaa.

– Arvioimme koko esimiesketjua toimialajohtajaan saakka. Esitutkintaa ei aloitettu, koska tehtyjen selvitysten perusteella katsoimme, että heidän toimensa olivat siinä vaiheessa olleet riittävät. Jälkikäteen arvostellen voidaan tietysti katsoa, että jotain olisi voitu tehdä toisin, mutta niillä tiedoin toiminta on ollut riittävää, Helesvirta sanoo.

"Tutkinta erittäin ongelmallinen"

Kupittaan vanhuspsykiatrian hoitokäytännöt nousivat julkisuuteen vuosi sitten Turun Sanomien artikkelin (siirryt toiseen palveluun) vuoksi. Poliisi ja Turun kaupunki käynnistivät asian vuoksi selvitykset. Tutkinnassa tuli ilmi myös kaksi valehoitajaepäilyä.

Tutkinnan johtaja Jussi Helesvirta kuvailee tutkintaa haastavaksi.

– Tutkinta on ollut sitä kautta erittäin ongelmallinen, että ajallisesti tapauksista on pitkä aika. Ainoastaan yksi uhri, törkeän pahoinpitelyn uhri, on pystytty selvittämään varmuudella. Normaalisti poliisitutkinta pahoinpitelyrikoksissa pohjautuu selvästi siihen, että on olemassa asianomistaja, jota on pahoinpidelty. Nyt tekoja piti selvittää muuta kautta, Helesvirta sanoo.

Poliisitutkinnan päättymisestä kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)