Kainuun prikaatin virhe kaksoiskansalaisuudesta oli dia: "Väärinymmärrys kouluttajalta"

Kainuun prikaatin minilennokki-infossa tehty virhe ei ollutkaan vahinkolausahdus vaan myös tekstiä valkokankaalla. Everstiluutnantti Petteri Soini kertoo, että dian oli tehnyt kouluttaja.

kaksoiskansalaisuus
Alokkaita pakkasessa.
Kainuun prikaati selvittää miten maininta kaksoiskansalaisuudesta päätyi esittelymateriaaliin. Arkistokuva.Tiia Korhonen / Yle

Yle uutisoi torstaina, että Kainuun prikaati tiedotti varusmiehille tammikuun puolivälin koulutushaaratilaisuudessa, ettei minilennokkikoulutukseen oteta kaksoiskansalaisia turvallisuussyistä johtuen. Prikaatin mukaan kyseessä oli yksittäisen kouluttajan virhe.

Kyse ei ollut pelkästään erehdyksessä sanotusta asiasta, vaan kaksoiskansalaisuus oli esillä myös yhdessä Powerpoint-esityksen diassa. Esittelymateriaalissa kerrottiin minilennokkikoulutuksesta, ja yhdessä lauseessa sanottiin, ettei koulutus ole kaksoiskansalaisille. Samalla kouluttaja sanoi Supon tekevän turvallisuusselvitykset koulutukseen valituille.

Kainuun prikaatin koulutuspäällikkö, everstiluutnantti Petteri Soini vahvistaa asian.

– Kyseisessä diassa se on ollut mainittuna, ja nimenomaan siinä kohtaa on tapahtunut väärinymmärrys kouluttajalta. Eli minilennokkikoulutettavalle tehdään turvallisuusselvitykset, joissa selvitetään henkilön luotettavuutta. Sillä, että onko henkilö kaksoiskansalainen vai ei, ei ole henkilön luotettavuuden kannalta mitään merkitystä.

Soini kertoo, että kyseisen esittelymateriaalin teki pääosin kouluttaja. Hän ei osaa arvioida, onko esityksen takana ollut yksi vai usempi kouluttaja.

– Tämän kyseisen minilennokki-infotilaisuuden materiaali on ollut kokonaan täällä meillä tehtyä. Toki siihen on minilennokkijärjestelmän puitteista saatu joitakin yksittäisiä slidejä, Soini sanoo.

– Tässä kohtaa on tapahtunut virhe, ja virhe on korjattu. Jatkossa tällaista virheellistä mainintaa ei ole, hän sanoo.

Asiaa selvitetty prikaatissa

Everstiluutnantti Petteri Soini kertoo, että kouluttajat tekevät itse osan esittelymateriaalista, eikä kaikkea materiaalia tarkisteta. Asia on tapauskohtaista.

– Jotkut materiaalit tarkistetaan ja jotkut menevät pääsääntöisesti suoraan käytettäväksi. Riippuu ihan suoraan siitä, mitä asiaa niillä esitellään ja mille foorumille esittelyt on tarkoitus pitää. Siinä ei ole yksiselitteistä käytäntöä, että kaikki tarkistutetaan jollain instanssilla, Soini sanoo.

Kyseinen materiaali olisi pitänyt tarkistuttaa vielä ennen sen esittämistä.

Petteri Soini

Viime kädessä tarkistustarpeen voi Soinin mukaan päättää yksittäinen kouluttaja tai hänen esimiehensä. Tilaisuuksien suuren määrän takia kaikkea materiaalia ei ole tarkoituksenmukaista tarkistaa esimerkiksi keskitetysti.

– Kyseinen materiaali olisi pitänyt tarkistuttaa vielä ennen sen esittämistä, mutta nyt näin ei ole käynyt, Soini sanoo.

Soini ei osaa arvioida tarkkaa suhdetta siitä, kuinka paljon käytetään valmiita pohjia ja kuinka suuri osa on tehty itse.

Kainuun prikaatin minilennokki.
Kainuun prikaatin käytössä oleva minilennokki.Laura Tolonen / Yle

Soini kertoo, että moneen asiaan esittelymateriaalin runko saadaan pääesikunnasta tai maavoimien esikunnasta ja sitä täydennetään paikallisesti. Valmiina tai puoliksi valmiina saadut materiaalit ovat yhtenäisiä. Tällöin esitykseen täydennetään esimerkiksi joukko-osastokohtaisia tietoja.

– Suurimman osan esittelymateriaaleista tekevät kouluttajat paikan päällä, Soini sanoo.

Onko joku muukin tehnyt virheen kuin kouluttaja?

– Tietysti sotilasorganisaatiossa jokaiselle löytyy esimies, Soini sanoo.

Hän tarkentaa, että kyseessä on ollut erittäin valitettava, mutta yksittäinen virhe.

– En siinä mielessä näe varsinaisesti systeemissä olevan mitään perinpohjin vialla, hän sanoo.

Tapaus otetaan vakavasti

Petteri Soini kertoo, että virheen syntyä selvitetään. Asian pitäisi olla selvitetty ja käsitelty tämän päivän aikana. Nyt on jo selvitetty, ettei Kainuun prikaatissa ole ohjeistusta, jonka kautta väärinymmärrys olisi voinut syntyä.

Soini sanoo, että asia otetaan erittäin vakavasti.

– Puolustusvoimat pyrkii kaikessa toiminnassa noudattamaan kaikkia lakeja ja asetuksia. Erityisen tarkasti pyrimme takaamaan sen, että kaikille asevelvollisuutta suorittamaan tulevilla on tasavertaiset mahdollisuudet edetä sotilasurallaan juuri niin hyvin ja pitkälle kuin heidän kykynsä edellyttävät, hän sanoo.