Maahanmuuttoviraston toiminnalle moitteet oikeuskanslerilta

Oikeuskansleri otti Maahanmuuttoviraston toiminnan tarkasteluun Helsingin Sanomissa syyskuussa 2016 julkaistun artikkelin jälkeen.

Maahanmuuttovirasto
Maahanmuuttoviraston sisäänkäynti.
Petteri Sopanen / Yle

Maahanmuuttoviraston toiminta saa arvostelua valtioneuvoston oikeuskanslerilta Jaakko Jonkalta. Jonkka arvostelee tänään perjantaina antamassaan päätöksessä Maahanmuuttoviraston ylijohtajan Jaana Vuorion viime vuoden tammikuussa antamaa määräystä.

Oikeuskanslerin mukaan määräyksessä ohjeistettiin viraston henkilökuntaa olemaan käsittelemättä turvapaikkahakemuksia, joihin olisi voinut silloisen lainsäädännön mukaan soveltaa humanitaarisen suojelun perustetta.

Ylijohtaja Vuorio perusteli määräystä hakijoiden yhdenvertaisella kohtelulla. Laki muuttui viime vuoden toukokuussa siten, että oleskelulupaa ei voitu enää myöntää humanitaarisen suojelun perusteella.

Oikeuskansleri moittii määräystä ja korostaa päätöksessään, että voimassa olevaa lakia on noudatettava. Jonkka katsoo, että menettely oli ongelmallinen nimenomaan hakijoiden yhdenvertaisuuden kannalta. Lisäksi se rikkoi hyvän hallinnon periaatteita.

Oikeuskansleri otti päätöksessään huomioon sen, että turvapaikanhakijoiden määrä oli kasvanut paljon nopeasti. Se oli ajanut Maahanmuuttoviraston vaikeaan tilanteeseen ja virasto joutui sopeuttamaan toimintaansa nopeasti vallinneisiin oloihin sopiviksi, oikeuskanslerinviraston tiedotteessa kerrotaan.

– Tilanteeseen liittyvät seikat eivät kuitenkaan oikeuta menettelyä. Oikeudellisesti perusteltua olisi ollut soveltaa voimassa olevaa lakia ja käsitellä hakemuksia normaalissa järjestyksessä, tiedotteessa kirjoitetaan.

Korjattu kello 13.50. Oikeuskansleri on valtioneuvoston oikeuskansleri, ei eduskunnan, kuten jutussa luki.