1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kyberturvallisuus (turvallisuus)

Suomi on kyberturvallisuudessa "tarkkailuluokan mallioppilas"

Noin 25 vuodessa internet on muuttanut maailman pysyvästi. Seuraava vallankumous on aluillaan, ja sekin liittyy verkkoon.

kyberturvallisuus (turvallisuus)
Kyberhyökkäysharjoitus Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.
Matti Myller / Yle

Maailman talousfoorumi WEF nosti viimeisimmässä maailmanlaajuisessa uhka-arviossa kärkipäähän kyberuhkat. Erityisesti WEF näkee uhkana massiiviset tietovuodot, tietovarkaudet ja niiden seuraukset.

– Verkkorikolliset ovat tosiaan suurin yksittäinen uhkaa aiheuttava ryhmä, eli he, jotka pyrkivät tekemään rahaa tietomurroilla, lunnastroijalaisilla ja luottokorttivarkauksilla, sanoo tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.

Valtiolliset hyökkäykset arkipäivää

Edelleen nousevana uhkana ovat valtiolliset hyökkäykset, sellaiset kuin Iranin ydinohjelmaa sabotoinut Stuxnet -haittaohjelma.

– On hurjaa, miten valtiollinen vaikutus on tullut verkkoon. Venäjän vaikutus ja kiinalaiset vakoiluhyökkäykset ovat arkipäivää Suomessakin, ja olemme nähneet demokraattisten länsimaiden kirjoittamia haittaohjelmia, Hyppönen sanoo.

Esimerkiksi puolustusvoimat onkin kasvattanut kyberyksikköään merkittävästi, ja kertonut, että yksikön toimintakykyä testataan joka päivä.

Kyberturvallisuus on muuttunut osaksi yhteiskunnan toiminnan varmistamista.

– Yhteiskuntamme ja liike-elämämme ovat yhä riippuvaisempia digitaalisista järjestelmistä. Jo pelkästään siitä seuraa uusia uhka- ja riskitekijöitä, sanoo Aalto Yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll.

Limnéllin mukaan nyt olisi aika laittaa kyberturvallisuuden perusasioita kuntoon läpi suomalaisen yhteiskunnan – siitä huolimatta, että Suomen kyberturvallisuuden taso on Hyppösen mukaan maailman kärkiluokkaa.

– Korkea taso ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö olisi paljon parannettavaakin. Me olemme vähän niin kuin tarkkailuluokan mallioppilas, hän sanoo.

– Korostan tässä myös jokaisen suomalaisen vastuuta. Tietoyhteiskunnassa kyberturvallisuuden taidot ovat osa kansalaistaitoja, linjaa puolestaan Limnéll.

Hyppösen mukaan kyberturvallisuuden ensimmäinen asia on varmuuskopiot – ja varmuuskopioiden varmuuskopiot.

– Meidän muistommekin ovat jo digitaalisessa muodossa, Hyppönen selittää linjaustaan.

Vallankumous meneillään

90-luvun alkupuolella internet alkoi tehdä tuloaan suomalaisten elämään. Sen jälkeen sen on mullistanut sekä työnteon että arjen.

Seuraava vallankumous on nyt alkuvaiheessaan. Tämän vallankumouksen nimi on esineiden internet.

– Se tarkoittaa, että puhelimien ja tietokoneiden lisäksi kaikki muukin menee verkkoon. Mikä tahansa sähköä käyttävä laite tulee ennen pitkää olemaan kiinni internetissä, sanoo Hyppönen.

Internet toi mukanaan sekä etuja että uhkia, ja sama murros on käynnissä esineiden verkottumisessa.

– Toivomme, että sieltäkin tulee ennen pitkää enemmän hyvä kuin huonoja puolia. Tällä hetkellä tehtävää on paljon, esineiden internetistä löytyy jatkuvasti tietoturvan reikiä, Hyppönen sanoo.

Suomeen luotetaan

Suomalaiseen kyberturvallisuuden osaamiseen luotetaan maailmalla. Suomeen ollaankin tänä vuonna perustamassa euroopplaista hybridiosaamisen keskusta.

– Tämä keskus on Suomelle erinomainen mahdollisuus, sanoo Limnéll.

– Suomessa on hyvä tehdä tietoturva ja viedä sitä maailmalle. Tietoturvayritysten bisneksen ydin on kuitenkin luotettavuus, Hyppönen sanoo.

Lue seuraavaksi