Mies juoni arvokkaan kaupungintalon itselleen 20 000 eurolla: "Kuin Trumpin Valkoinen talo"

Anjalankosken entinen kaupungintalo arvioitiin alun pelin vähintään 300 000 euron arvoiseksi.

kaupungintalot
Anjalankosken entinen kaupungintalo Kouvolassa
Minna Heikura / Yle

Juha Jokimies on kotiseuturakas. Siksi hän ostaa tunnettuja, tyhjilleen jääneitä rakennuksia Myllykoskelta Kouvolasta.

Uusin hankinta on Anjalankosken kaupungintalo, joka ehti seistä vuosia tyhjillään Anjalankosken liityttyä Kouvolan kaupunkiin vuoden 2009 alusta. Talon vaalea väri on vuosien aikana ehtinyt rapistua.

– Julkisivun maalin kun uusisi, talo olisi kuin Trumpin Valkoinen talo, "Riverman Johniksi" itseään kutsuva Jokimies tuumaa.

Kouvolan kaupunki ja Jokimies tekivät kaupat kaupungintalosta torstaina, ja ne voidaan vahvistaa kolmen viikon kuluttua. Poikkeuksellista kaupassa on se, että hinnaksi tuli vain 20 000 euroa.

Kun talo tuli kolme vuotta sitten myyntiin, sen lähtöhinta tarjouskaupassa oli 300 000 euroa.

Kaupat pokeria pelaamalla

Kun kaupungintalo ei käynyt kaupaksi, sen hintaa pudotettiin aluksi 50 000 euroon. Hiljattain se siirrettiin tarjouskauppaan, jossa lähtöhinnaksi asetettiin 10 000 euroa. Jokimies teki ensimmäisen tarjouksen, minkä jälkeen talosta kiinnostui toinenkin ostajaehdokas.

Jokimies päätti alkaa pelata pokeria toisen ostajaehdokkaan kanssa. Hän tarjosi pikkuhiljaa lisää.

– Taktikoin siten, että yritin salata olevani edes kilpailussa mukana. Alkutarjouksen jälkeen kielsin kaiken. Tarkoitus oli nostaa hintaa pari kertaa ylemmäs ja katsoa miten käy. Viimeisellä kerralla lisäsin 5000 euroa ja katsoin mitä tapahtuu.

Jokimies olisi ollut valmis nostamaan tarjoustaan korkeintaan 35 000 euroon.

Poikkeuksellinen kiista kiinteistöverosta

Ostajat karkoitti aiemmin poikkeuksellisen korkea kiinteistövero. Verottaja on määritellyt Anjalankosken kaupungintalon vuotuiseksi kiinteistöveroksi noin 59 000 euroa.Tapausta on pidetty Kuntaliitossakin hyvin harvinaisena.

"Riverman" uskoo, että edessä on mielenkiintoinen vääntö verottajan kanssa.

– Siitä tulee vielä huvittavaa, kun alamme napista kiinteistöverosta. Se ei varmasti ole lopullinen summa.

Jokimiehen mukaan verottaja on yhdistänyt kiinteistöveron arvoon kaupungintalon pihalla seisovan olympiavoittajan Heikki Hasun patsaan. Patsashanke maksoi Anjalankosken kaupungille aikanaan 100 000 euroa.

Jokimies ja kaupunki tekivät kuitenkin kaupan yhteydessä sopimuksen, että Heikki Hasun patsas jää kaupungin omistukseen.

Kouvolan kaupungin ja Kiinteistömaailman teettämän konsulttiselvityksen mukaan veron pitäisi olla 23 800 euroa vuodessa. Sekin on Jokimiehelle liikaa.

– Se olisi kelvannut, jos patsas olisi kuulunut kauppaan. Nyt arvo on pudonnut.

Jokimies arvioi, että talolle sopiva kiinteistövero olisi 10 000 euroa.

"Suuri palvelus kaupungille"

Mies ei pidä 20 000 euron kauppahintaa halpana.

– Kaupungille kaikkein paras vaihtoehto on se, että siihen joku tulee ja alkaa maksaa kalliita maksuja. Kulut ja remontit nostavat hinnan kymmenkertaiseksi. Luulen, että olen tehnyt suuren palveluksen kaupungille.

Tontti on kokonaisuudessaan yli kaksi hehtaaria, josta Jokimiehelle siirtyy kaupan myötä vajaa puolet. Heikki Hasun patsaan lisäksi iso osa tontista jää kaupungille.

Ensi viikolla Anjalankosken kaupungintalolle aletaan tuoda kalusteita Helsingistä.

Juhlia, konsertteja, näyttelyitä

Jokimiehellä on paljon suunnitelmia talon varalle. Esimerkiksi kokoustiloiksi kaupungintalo sopisi vaivattomasti. Tarkoituksena on, että mukaan tulisi muitakin firmoja pyörittämään toimintaa. Jokimiehen yritys, Virossa toimiva Riverman Invest toimisi pääosakkaana.

– Siellä voisi järjestää juhla- ja konserttitilaisuuksia, näyttelyitä. Kaikki on vielä täysin auki.

Lisäksi torstaina uutisoitiin, että kiinalainen rahastoyhtiö Shenzhen aikoo sijoittaa Myllykosken bioetanolitehtaaseen yli 100 miljoonaa euroa. Tehtaan rakennusmiehet voisi Jokimiehen mukaan majoittaa kaupungintalon tiloihin.

Sitä ennen pitää kuitenkin tehdä remonttia.

Salaiset suunnitelmat

Mutta mikä ihmeen Riverman John? Juha Jokimies tunnetaan Virossa nimellä, joka juontaa juurensa hänen aikoinaan omistamaansa moottoripyörätalliin.

– Suomalaiset ja eestiläiset kuskit ajoivat pyörilläni. Kaikki alkoivat vain kutsua minua siten. Kukaan ei tunne minua Virossa muuna kuin Rivermanina.

Jokimiehen aiempi viittaus Trumpiin ja Valkoiseen taloon ei Kouvolan mittakaavassa ole välttämättä kovin ontuva. Mies osti viime vuoden puolella Myllykoskelta kaksi muuta isoa taloa, Mypa-talon ja seuratalon.

Muitakin suunnitelmia hänellä on kotipaikkakuntansa varalle, mutta niitä hän ei paljasta. Tarkoituksena on elvyttää entinen kotiseutu, joka toipuu yhä jalkapalloseura Myllykosken Pallon ja paperitehtaan menetyksestä.

– Ihmisten mieliala on hyvä. Yhteishenki on hirmu hyvä.