1. yle.fi
  2. Uutiset

Kulttuurivieras Antti Holma: Suomea on helpompi rakastaa etäältä

Antti Holma pakeni Suomen ahtautta Lontooseen, mutta huomasi, että sosiaalinen media on tehnyt koko maailmasta ahtaan. Kotimaahan hän ei silti aio palata.

kulttuuri
Antti Holma katsoo Suomea nykyään sekä sisä- että ulkopuolelta.
Antti Holma katsoo Suomea nykyään sekä sisä- että ulkopuolelta.Nella Nuora / Yle

Suvaitsematon, tylsä, lapsille vittuilevien mummojen ja terhikiemunkien täyttämä maa.

Muun muassa näillä sanoilla Antti Holma kuvaili Suomea Helsingin Sanomille viime huhtikuussa. Haastattelussa hän selitti, miksi oli päättänyt jättää Suomen ja muuttaa Lontooseen.

– Olihan se aika dramaattisesti sanottu, mutta halusin käyttää ison median antaman tilan hyväkseni ja avautua siitä, mikä kaikki tässä maassa on paskasti, Holma sanoo nyt.

Hän on käymässä Suomessa Armoton maa -elokuvan ensi-illassa. Aikataulu on tiukka. Haastattelun jälkeen hän ryntää hakemaan smokkia pukuvuokraamosta.

Holma on asunut Lontoossa viimeiset kahdeksan kuukautta, mutta vierailee Suomessa töiden takia jatkuvasti.

Me luulimme tunnetun näyttelijän muuttaneen Lontooseen kansainvälisten näyttelijäntöiden perässä. Näin ei ole, sillä Holman molemmat ammatit, näytteleminen ja kirjoittaminen, ovat täysin suomen kieleen sidottuja.

– En voisi näytellä tai kirjoittaa millään muulla kielellä kuin suomeksi, en missään tapauksessa. En ole päästämässä suomen kielestä ikinä irti.

Holman elämä on siis Lontoossa mutta työt ovat suomenkielisiä ja isoksi osaksi Suomessa. Hän ei pelkää menettävänsä otetta suomalaisesta kulttuurista, vaikka asuukin muualla.

Äidinkielen vetreyttä vieraskielisessä ympäristössä täytyy kuitenkin pitää tietoisesti yllä.

– Välillä huomaan, etten ole kirjoittaessani enää niin kekseliäs kuin ennen. Joudun esimerkiksi hakemaan jotakin riimiä normaalia kauemmin. Onneksi siihen on lääke: suomeksi lukeminen. Se auttaa ihan hirveästi.

"En aio koskaan hylätä suomen kieltä", Holma sanoo. Hänen seuraava runoteoksensa parodioi edellisen tavoin suomalaisia runoilijoita Eino Leinosta Edith Södergraniin.
"En aio koskaan hylätä suomen kieltä", Holma sanoo. Hänen seuraava runoteoksensa parodioi edellisen tavoin suomalaisia runoilijoita Eino Leinosta Edith Södergraniin.Nella Nuora / Yle

Suurkaupunki on moniääninen kupla

Kahdeksassa kuukaudessa ehtii jo saada jonkin verran etäisyyttä kotimaahan. Miltä Suomi Holman silmiin nyt näyttää?

Ainakin ilmapiiri on täällä edelleen yhtä vihamielinen kuin viime keväänä. Samalla Holma on kuitenkin joutunut myöntämään, ettei vihan ja vastakkainasettelun lisääntyminen ole suomalainen vaan globaali ilmiö. Vihaa on paljon Britanniassakin.

Yksi lisääntyneen vihan ja pelon ilmentymä on brexit, jonka Holma ei vielä vuosi sitten olisi uskonut toteutuvan.

Lontoo on kuitenkin oma, muusta Englannista erillinen kuplansa, suurkaupunki, johon mahtuu erilaisia ääniä paljon enemmän kuin esimerkiksi Helsinkiin.

– On Lontoossakin alueita, joille en menisi miehen kanssa käsi kädessä kävelemään.

Mutta vastapainoksi siellä on sata kertaa enemmän paikkoja kuin Suomessa, jossa niin voi tehdä täysin avoimesti.

Viimekeväisen Helsingin Sanomien haastattelun (siirryt toiseen palveluun) jälkeen Holma sai suomalaisilta paljon vihaista palautetta. Monet halusivat valistaa häntä, että Lontoon muslimit ovat homovastaisia ja että Lontoossa on uusnatseja.

– Ihan kuin en olisi ollut niistä asioista tietoinen. Nuo asiat eivät muuta sitä, että Lontoo on Helsinkiä kansainvälisempi ja siellä on enemmän tilaa erilaisuudelle.

Suomalaista ruokakulttuuria Antti Holmalla ei ole ikävä, sillä ruoka on hänelle vain polttoainetta.
Suomalaista ruokakulttuuria Antti Holmalla ei ole ikävä, sillä ruoka on hänelle vain polttoainetta.Nella Nuora / Yle

Runot eivät synny yksin kotona

Lontoossa Holma pääasiassa kirjoittaa – tai yrittää kirjoittaa. Työn alla on uusi romaani, mutta sen kanssa hän ei pidä kiirettä. Hän on asettanut itselleen kirjan deadlineksi vuoden 2022, jolloin täyttää neljäkymmentä. Sen sijaan toissa vuonna ilmestyneen Kauheimmat runot -menestysrunoteoksen jatko-osan Kauheimmat joulurunot on tarkoitus ilmestyä jo ensi jouluna.

Yhtenä syynä Lontooseen muuttoon oli toive, että siellä voisi keskittyä kirjoittamiseen paremmin kuin Suomessa. Helsingissä päivät täyttyivät silpusta. Puhelin soi usein ja piti ravata erilaisissa tapaamisissa. Nyt tapaamiset voi hoitaa tehokkaasti kerralla muutaman päivän Suomen-visiitillä.

Kirjoitusrauha Lontoosta löytyi, mutta varsinkin runojen synnyttäminen on ollut Holman mukaan "ihan tuskaa".

– Pyrin kirjoittamaan kaksi runoa päivässä, mutta yleensä se menee niin, että saan aikaiseksi puolikkaan runon kahdessa päivässä. Sen jälkeen tunnen olevani tuhoutunut ihmisenä ja taiteilijana, Holma sanoo naama aivan pokerina.

Holma viittaa Kaj Chydeniukseen, joka on joskus sanonut, että romaanit kirjoitetaan ja runot annetaan.

– Olen huomannut, että näin on. Romaanin kirjoittamiseen sopii tiukka päivärytmi, mutta runojen eteen pitää enemmän elää.

Mutta onko Holma elänyt kuin runoilija? Yhdeksi lähtönsä syyksi hän kertoi keväällä uusien kokemusten, jännityksen ja seikkailujen hakemisen vastapainoksi Suomen tylsyydelle. Tähän asti arki Lontoossa on kuitenkin ollut Holman omien sanojen mukaan melko vaatimatonta ja, niin, tylsää. 22-neliöinen yksiö Helsingissä on vaihtunut Lontoossa vielä pienempään, 10-neliöiseen. Rahaa on kulunut lähinnä ruokaan ja kuntosaliin.

Hän kaipaakin muutosta.

– Yritän nyt keinotekoisesti järjestää itselleni arkea, jossa tapahtuisi jotakin.

Holma kävi syksyllä personal trainer -kurssin, jonka kertoo olleen tähän mennessä ylivoimaisesti haastavin asia Lontoossa. Kurssilla hän joutui esimerkiksi luennoimaan luokan edessä ryhmälle tuntemattomia ihmisiä lihasten eri kerroksista englanniksi.

Holma kertoo myös haluavansa alkaa työskennellä kirjoittamisen ohella jonkin myymälän tai vaikka kahvilan tiskillä. Sitä kautta hän uskoisi pääsevänsä nykyistä paremmin osaksi brittiläistä yhteiskuntaa. Hän vaikuttaa olevan tosissaan.

– Unelmani olisi kirjoittaa kolme päivää viikossa ja työskennellä loput kaksi päivää jossain ihan tavallisessa asiakaspalveluhommassa.

"Minulla ei ole sitoutumuksia Suomeen, kun vanhemmatkin ovat vielä terveitä ja hyväkuntoisia. Haluan ottaa kaiken tästä elämäntilanteesta irti", Antti Holma sanoo.
"Minulla ei ole sitoutumuksia Suomeen, kun vanhemmatkin ovat vielä terveitä ja hyväkuntoisia. Haluan ottaa kaiken tästä elämäntilanteesta irti", Antti Holma sanoo.Nella Nuora / Yle

Ei enää teatterilavalle

Runojen kirjoittamista ja asiakaspalvelua. Melko epätavallisia valintoja Suomen arvostetuimmasta teatterikoulusta näyttelijäksi valmistuneelle Putous-tähdelle, jolle riittäisi Suomessa projekteja ja julkisuutta.

– Jari Tervon tilalle Uutisvuotoon ei ole pyydetty, mutta tosi moneen muuhun ohjelmaan on pyydetty. Voisin istua rosteripöydän takana puhumassa pehmoisia seuraavat kahdeksan vuotta jos haluaisin, Holma sanoo.

Hän kieltäytyy useimmista ehdotuksista, koska ei pidä niitä töinä, jotka veisivät häntä eteenpäin.

Samasta syystä Holma ei myöskään halua enää teatterin lavalle. Milja Sarkolan Perheenjäsen-näytelmä Q-teatterissa vuonna 2011 ja hänen oma soolonäytelmänsä Johtaja Teatteri Takomossa vuonna 2012 tyhjensivät Holman mielestä pankin. Niiden jälkeen hänellä ei ole enää teatteriin liittyviä unelmia.

– Teatteri on hirvittävän pitkästyttävää eikä tavoita ketään. Jonkun Teatteri Takomon esityksen näkee ehkä 350 ihmistä maailmassa. Mä haluan puhua vähän isommille yleisöille.

Rooleja elokuvissa ja televisiossa Holma ottaa kyllä mielellään vastaan, jos ne ovat tarpeeksi kiinnostavia – kuten nyt teattereissa pyörivä Armoton maa, jossa hän sai tehdä pitkästä aikaa vakavan roolin.

Keväällä aletaan kuvata myös uutta MTV3:n ohjelmaa, jossa Holma kiertelee ympäri maailmaa, mutta siitä hän ei saa puhua vielä enempää.

Holma tiedostaa kuulostavansa ylimieliseltä puhuessaan töistä kieltäytymisestä.

– Mä olen ylimielinen tyyppi. En olisi tässä tilanteessa elämässäni, jos en olisi ylimielinen. Jos ajattelisin, että jokainen työ on otettava vastaan kiitollisena, istuisin kotona odottamassa, että milloin puhelin soi. En voi elää sellaista elämää. Olisin myös esimerkiksi voinut ottaa ison asuntolainan ja nyt eläisin sen ehdoilla.

– Olen valinnut elää vaatimattomammin mutta vapaammin.

Suomen helppoutta on joskus ikävä

Holma lähti Lontooseen karkuun kaiken tuttuutta, sillä ihmiset jopa näyttävät Suomessa Holman mielestä samalta.

– Kaikki näyttävät Juha Sipilän serkuilta. Se on ensimmäinen asia, joka nykyään pistää silmään, kun käyn täällä.

Silti välillä on ikävä juuri sitä tuttuutta ja kaiken helppoutta.

Vaikkei kävisi muualla kuin kuntosalilla ja kaupassa, vieraassa maassa joutuu koko ajan toimimaan hieman epämukavuusalueella. Holma ikävöi Suomesta ihmissuhdeverkostoja, sitä tuttua vaatekauppaa, jossa hänen makunsa tunnetaan ja sitä, että tietää täsmälleen, mistä voi ostaa kopiopaperia.

Usein hän hoitaakin juoksevat asiansa Suomessa käydessään: lääkärin, parturin ja vaateostokset.

Vaikka Holma viihtyy kameran edessä, hän haluaa pikku hiljaa siirtyä sen toiselle puolelle: käsikirjoitukseen, ohjaukseen ja tuotantoon.
Nella Nuora / Yle

Sosiaalinen media kutisti maailman

Loppujen lopuksi ulkomailla asuminen ei ole muuttanut Holman elämää kovinkaan paljon, sillä maailma on hänen mukaansa kutistunut sosiaalisen median myötä.

– Asun Lontoossa mutta käytännössä se on sama kuin asuisin Riihimäellä. Tiedän koko ajan, mitä Suomessa tapahtuu ja mitä suomalaiset kaverini tekevät.

Holma on ahkera twiittaaja ja hänellä on Twitterissä yli 28 tuhatta seuraajaa. Hän kommentoi siellä suomalaisia uutisia ja käy paljon keskustelua muun muassa suomalaisten toimittajien kanssa.

Holma ei kuulu niihin sukupolvensa edustajiin, jotka pyörittelevät silmiään nuorempien tubetukselle, selfieille ja muille someilmiöille. Sen sijaan hän on perustanut oman Youtube-kanavan, jolla on 20 tuhatta tilaajaa, ja tehnyt yhteisvideoita Suomen suosituimpiin tubettajiin kuuluvan Sini Laitisen eli Papananaaman kanssa. Instagramissa Holmalla on seuraajia melkein 67 tuhatta.

Omien sanojensa mukaan Holma vihaa sosiaalisuutta mutta rakastaa sosiaalista mediaa. Hän ei koskaan käy juhlissa tai kapakoissa, mutta jaksaa kyllä kirjoitella humoristisia twiittejä ja Facebook-päivityksiä. Ehkä tästä syystä Holmaa pidetään hieman pelottavana ja jopa ilkeänä ihmisenä. Hän ei jaksa yrittää miellyttää ketään.

Holman blogi Image-lehden nettisivuilla on piikikäs ja täynnä mustaa huumoria. Siinä hän parodioi Suomen kulttuurielämää.

Lontoon ja Riihimäen vertaaminen toisiinsa on Holmalle tyypillistä huumoria. Tosiasiassa asuinympäristöllä on hänelle paljonkin väliä. On paljon todennäköisempää, että hän muuttaa Lontoosta New Yorkiin kuin Riihimäelle.

– Suomea on kauhean paljon helpompi rakastaa etäältä. Vähän niin kuin omia vanhempia. Jos niiden kanssa asuisi saman katon alla, menisi hermot. Mutta on ihan hirveän kiva nähdä niitä silloin tällöin.

Kulttuurivinkit
Yle Uutisgrafiikka
Lue seuraavaksi