1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle vastaa Puolustusvoimien oikaisupyyntöön: Kaksoiskansalaisuutta koskevassa uutisoinnissa ei ole oikaistavaa

Uutisointi perustui useisiin luotettaviin ja toisistaan riippumattomiin lähteisiin, joiden antamia tietoja myöhemmin julkaistut uutiset vahvistavat, sanoo vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

kaksoiskansalaisuus
Puolustusvoimien Paikallispuolustus Länsi 1 -harjoitus Laajasalossa Helsingissä.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Yleisradio on päättänyt hylätä Puolustusvoimien oikaisupyynnön, joka liittyy kaksoiskansalaisten kohtelua ja toiminnan rajoittamista koskevaan uutisointiin.

Puolustusvoimat oli vaatinut oikaistaviksi virheellisinä pitämiään tietoja, jotka julkaistiin 31. tammikuuta. Uutisessa kerrottiin Puolustusvoimien mm. laittaneen Venäjän kaksoiskansalaiset erityistarkkailuun.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen toteaa, ettei oikaistavia asiavirheitä ole ilmennyt. Jääskeläisen mukaan uutisoidut tiedot perustuvat useisiin luotettaviin ja toisistaan riippumattomiin lähteisiin.

– Olemme luvanneet lähdesuojan, minkä vuoksi emme yksilöi lähteitä, Jääskeläinen sanoo.

Jääskeläisen mukaan myöhemmin julkaistujen uutisten sisältö vahvistaa alkuperäisten lähteiden tietoja. Esimerkiksi Kainuun prikaati on myöntänyt, että sen koulutustilaisuudessa on annettu väärää tietoa kaksoiskansalaisuuden vaikutuksesta minilennokkikoulutukseen pääsemiseen.

Oikaisuoikeus perustuu lakiin sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä (siirryt toiseen palveluun). Sen perusteella yksityisellä henkilöllä, yhteisöllä ja säätiöllä sekä viranomaisella on oikeus saada julkaisussa tai ohjelmassa esitetty, itseään tai toimintaansa koskeva virheellinen tieto oikaistuksi, ellei tämä ole virheen vähäisyyden vuoksi ilmeisen tarpeetonta.

Lue seuraavaksi