1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnunpöntöt

19-vuotias lintuharrastaja nikkaroi pönttöjä harvinaiselle käenpiialle – ”On hieno tunne, kun lintu pesii itse rakentamaani pönttöön”

Linnut veivät mäntyharjulaisen Juho Jolkkosen sydämen jo pienenä poikana.

Käenpiika -tikkalintu

Juho Jolkkosen lintuharrastus alkoi luonnossa tarkkailemalla. Kamera tuli mukaan alakoulun alaluokilla. Nykyään valokuvaamisen lisäksi Juho sekä rengastaa lintuja että rakentaa linnunpönttöjä muun muassa harvinaiselle käenpiialle. Sekä pönttöjen rakentaminen että ripustaminen on tarkkaa puuhaa ja vaatii tietoa linnun luonteesta.

– Käenpiiat eivät tuo omaa pesämateriaalia pönttöihinsä eli jos pönttö tulee vähän vinoon, munat saattavat vieriä pöntön reunalle. Tällöin emo ei välttämättä kykene hautomaan niitä ja osa poikasista ei ehkä kuoriudu munien paleltuessa, Juho kertoo.

Kuva: Kalle Pallonen / Yle

Juholla on verstaassaan nyt noin 30 pönttöaihiota odottamassa valmistumista. Osa pöntöistä on testiversioita. Hän suunnittelee tekevänsä vielä toisen mokoman.

– Tässä alkukeväästä ripustelen niitä Ristiina-Mäntyharju-Hirvensalmi-akselille, ehkä jopa mummolaan Virolahdelle Kaakkois-Suomeen.

– On hieno tunne, kun lintu tekee pesän pönttöön, jonka olen itse rakentanut, Juho hymyilee.

Mäntyharjulta on tähän mennessä rekisteröity Ylen miljoona linnunpönttöä -kampanjaan noin 6700 linnunpönttöä. Koko Etelä-Savon alueelta pönttöjä on ilmoitettu noin 62 000.  Kampanja-aikaa on toukokuun loppuun asti.

Rengastuksessa kiehtoo tutkimus

19-vuotiaaksi Juho Jolkkonen on ehtinyt paljon. Hän on parhaillaan armeijan harmaissa Helsingissä ja soittaa klarinettia Kaartin soittokunnassa. Tämän ohella hän tekee avoimessa yliopistossa biologian kursseja. Hän haluaa pysyä jyväskyläläisten opiskelijatovereidensa vauhdissa, jotta voi aikanaan valmistua biologian ja maantiedon opettajaksi. Ison osan vapaa-ajasta vie uusin innostus, lintujen rengastus.

– Käenpiikaa on vähän rengastettu Suomessa. Siinä kiehtoo myös tieteellinen hyöty. Saa edesauttaa suojelua ja rengastuksen avulla voidaan kerätä tietoa ilmastonmuutoksesta, hän pohtii.

Mieleenpainuvin luontokokemus Juholle ovat kuitenkin aamut teerisuolla.

– Pulputus kuuluu teltan sisään ja pääsee ottamaan kisailevista koiraista lähikuvia ja tarkkailemaan niiden touhuja.

Jutun video käenpiiasta on Juho Jolkkosen kuvaama ja julkaistu hänen luvallaan.