Öljy siivittää Venäjän taloutta – jopa vararahastot alkavat täyttyä

Juuri kun valtion vararahastossa alkoi pohja häämöttää, öljy kallistuu ja alkaakin täyttää rahastoja uudelleen. Tosin maailmanmarkkinat voivat aina yllättää.

talous
Joulumarkkinat
Takavuosista halventunut rupla tekee matkailun Venäjällä edullisemmaksi, tietävät Alina ja Aliya Bolotbekova Moskovan Punaisella Torilla. Virpi Hukkanen / Yle

Raskaasti öljyriippuvainen Venäjä alkaa saada talouskriisiinsä tuttua rohtoa: öljy kallistuu ja kohentaa valtiovarainministeriön mielenrauhaa ratkaisevasti.

Venäjän valtio on syönyt vauhdilla vararahastoaan. Kahdessa vuodessa 80 miljardin dollarin reservi on sulanut niin, että siitä on jäljellä enää neljäsosa. Valtion budjetti on rakennettu niin, että tämän vuoden aikana rahasto hupenee entisestään.

Venäjän öljyrahastojen arvo.
Viime vuodet Venäjän reservi- eli vararahaston määrä on pudonnut vauhdilla ja on jopa vuonna 2008 alkanutta finanssikriisiä alemmalla tasolla. Nyt suunta on kääntymässä nousuun.Yle Uutisgrafiikka

– Vararahasto loppuu tämän vuoden aikana, jos öljyn hinta on 40 dollaria. Ja sen jälkeen valtion täytyisi alkaa lainata, sanoi valtiosta riippumattoman Alfa Bankin pääekonomisti Natalia Orlova Suomen taloustoimittajayhdistyksen tapaamisessa Moskovassa viime perjantaina.

Mutta juuri kun vararahastossa kirstun pohja alkoi häämöttää, lähtikin öljyn hinta tuntuvaan nousuun. Budjetin 40 dollarin oletuksen sijaan öljyn hinta on pysynyt viime marraskuusta lähtien yli 50 dollarissa ja on nyt melkein 57 dollaria.

Käänne enää muutaman dollarin päässä

Jos öljyn hinta kirii vielä muutamia dollareita, vararahaston ruplavirta vaihtaa suuntaa, arvioi Suomen Pankin tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen.

– Jos öljyn hinta nousee, jossain kohti valtiolla ei ole enää alijäämää, ja valtiovarainministeriö voi alkaa uudelleen laittaa varoja talteen tähän vararahastoon, Korhonen sanoo.

Käänne on ratkaiseva, sillä viime vuoden lopulla rahastoista otettiin kymmeniä miljardeja dollareita vastaava summa valtion budjetin tilkitsemiseen.

Mahdollisuutta rahastojen uuteen täyttymiseen vahvistaa myös se, että valtio leikkaa tuntuvasti kulujaan tämän ja tulevien vuosien budjeteistaan.

Venäjällä on myös toinen miljardikirstu, Kansallinen hyvinvointirahasto. Pääekonomisti Orlovan mukaan valtio voisi turvautua hädän hetkellä myös siihen. Reservirahastoon verrattuna sen käyttäminen ei ole kuitenkaan yhtä helppoa, sillä rahastoa ei ole tarkoitettu budjetin paikkaamiseen, vaan kauskantoisempiin investointeihin.

Venäjän talouden johtaviin suomalaisasiantuntijoihin kuuluvan Iikka Korhosen mukaan talouden suuri käänne osui viime vuoden viimeiselle neljännekselle.

Venäjän BKT.
Yle Uutisgrafiikka

– Tuotannossa nähtiin selvä käänne, mutta kuluttajille se ei vielä näy.

Talouden kitinää vähentävän öljyn kallistumisellakin on varjopuoli: se nostaa ruplan arvoa ja jarruttaa kilpailukykyä ulkomaiseen tuotantoon verrattuna. Valtiovarainministeriö onkin jo alkanut ostaa markkinoilta pois dollareita lisätäkseen ruplien määrää ja heikentääkseen sen arvoa.

Mutta paljon on yhden kortin varassa. Jos öljyn hinta heilahtaa maailmanmarkkinoilla suuntaan tai toiseen, menevät monet ennustetaulukot kerralla uusiksi.