1. yle.fi
  2. Uutiset

Ylen kysely: Valtaosa ei päästäisi kaksoiskansalaisia Puolustusvoimien virkoihin

Yli puolet kyselyyn vastanneista kannattaa kuitenkin sitä, että Suomessa on mahdollisuus kaksoiskansalaisuuteen.

kaksoiskansalaisuus
Sotilas odottaa ruokaa korkeassa polviasennossa.
Niko Mannonen / Yle

Ylen Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä valtaosa vastaajista katsoo, että kaksoiskansalaisilta pitäisi estää pääsy Puolustusvoimien ja ulkoministeriön virkoihin sekä muihin kansallista turvallisuutta koskeviin tehtäviin. Tätä mieltä on vastaajista 66 prosenttia.

Vastaajista 23 prosenttia taas katsoo, ettei pääsyä pitäisi estää. 11 prosenttia ei osannut sanoa mielipidettään.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Miehet vastustavat kaksoiskansalaisten pääsyä näihin tehtäviin enemmän kuin naiset. Kyselyssä miehistä 74 prosenttia katsoo, että kaksoiskansalaisten pääsy pitäisi estää, kun taas naisilla vastaava luku on 58 prosenttia.

Kyselyyn vastasi noin tuhat henkilöä.

Venäjä-kaksoiskansalaisten kohdalla nähdään uhkia

Kyselyssä selvitettiin myös, pitävätkö vastaajat uhkana sitä, että Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia toimii Puolustusvoimien tai ulkoministeriön tehtävissä.

Puolet pitää heidän työskentelyään näissä tehtävissä erittäin tai melko vakavana uhkana. Erittäin vakavana uhkana sitä pitää 18 prosenttia vastaajista ja melko vakavana uhkana 32 prosenttia.

Vain vähäisenä uhkana sitä pitää 34 prosenttia ja ei minkäänlaisena uhkana kahdeksan prosenttia.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Kaksoiskansalaisuutta kannatatetaan

Kyselyssä tiedusteltiin myös, tarvitaanko vastaajan mielestä Suomessa kaksoiskansalaisuutta. Enemmistö (56 %) kannattaa kaksoiskansalaisuuden säilyttämistä. Kolmanneksen mielestä siitä voisi luopua.

– Suomalaiset kyllä kannattavat kaksoiskansalaisuutta, mutta oikeastaan raja menee siinä, että jos on kansallista turvallisuutta koskevia tehtäviä, suomalaiset epäilevät sitä, olisiko kaksoiskansalaisuudessa kuitenkin eturistiriitoja tai lojaalisuusongelmia, analysoi Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen.

Kyselyssä kysyttiin myös laajemmin, pitäisikö vastaajien mielestä kaksoiskansalaisilta estää pääsy Suomen valtion virkoihin. Lähes puolen mielestä ei, kun taas noin kolmanneksen mielestä kyllä.

Rahkosen mukaan nuoret suhtautuvat vanhempia myönteisemmin kaksoiskansalaisuuteen.

– Ilmeisesti nuoret näkevät tässä myös mahdollisuuksia ja kansainvälisyyttä. Nuoret eivät myöskään olisi kovin vahvasti rajoittamassa kaksoiskansalaisten pääsyä valtion virkoihin, edes Puolustusvoimien virkoihin.

Kyselyyn vastasi 1050 henkilöä. Kysely tehtiin Taloustutkimuksen internetpaneelissa 2.–3.2.2017. Otos edustaa Suomen aikuisväestöä. Kyselyn virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue seuraavaksi