Makeat sesonkiherkut tärkeitä leipomoille – klassikot myynnissä tavallista pidempään

Talven sesonkileivonnaisten myynti alkaa jo tammikuun alussa. Esimerkiksi lapualaisleipomossa ennakoidaan tänä vuonna runebergintorttujen ennätysmyyntiä.

Makeat leivonnaiset
Runebergintorttuja.
Olli Koski / Yle

Runebergin päivään liittyvä runebergintorttu saavuttaa joka vuosi suuren suosion suomalaisten herkkusuiden keskuudessa. Suomen leipuriliiton hallituksen puheenjohtaja Jari Elosen mukaan runebergintortusta on tullut pienille ja keskisuurille leipomoille hyvin tärkeä ja kysytty sesonkituote.

– Todennäköisesti me pääsemme tänä vuonna ennätyslukuihin eli yli kymmeneentuhanteen myytyyn torttuun. Meillä tätä leivosta on tehty 55 vuotta ja sitä on aina mennyt suuria määriä, vahvistaa myös Marjanne Kuntsi, yksi Lapuan Leivän omistajista.

Useita reseptejä

Runebergintortusta on olemassa monta reseptiä ja mielipidettä. Leivoksen voi tehdä karvasmantelilla tai ilman. Olemassa on jopa ohje raa'alle runebergintortulle. Esimerkiksi lapualaisleipomossa torttu jää ilman kostutusta kokonaan.

– Meillä ei ole kostutusta punssilla tai rommilla. Alkoholikostutus tuntuu olevan eteläpohjalaisille vieras asia. Mieluummin ihmiset haluavat sellaisen miedon ja lempeän maun, kertoo Marjanne Kuntsi.

– Lisäksi me teemme esimerkiksi lounaspöytiin pienempää ja matalampaa versiota leivoksesta. Myös runebergintortusta jalostettu kakkuversio on ollut pohdinnassa jo pidempään, lisää Kuntsi.

Myyntiajat pidentyneet

Talven klassikkoherkkujen, kuten runebergintortun ja laskiaispullan valmistus- ja myyntikausi ovat vuosi vuodelta pidentyneet. Suomen leipuriliiton hallituksen puheenjohtaja Jari Elonen toteaa, että viime aikoina sesonkituotteet ovat tulleet aina vain aiemmin kauppojen hyllyyn. Elosen mukaan kilpailu tänä päivänä on kovaa ja kaikki eurot ratkaisevat.

Näin asia on myös Lapuan Leivässä. Siellä runebergintorttujen ja laskiaispullien sesonki käynnistyy nykyään heti uudenvuodenpäivän jälkeen.

– Ihmiset kaipaavat runebergintorttuja ja laskiaispullia heti tammikuun alussa. Sitten Runebergin päivän ja laskiaisen jälkeen myynti hiipuu todella nopeasti, kertoo Marjanne Kuntsi.

Laskiaispullia
Olli Koski / Yle