Yliopistoista irtisanotuille ei EU-tukea, Suomi hakee varoja Anttilasta ja Stockmannilta lopputilin saaneille

Euroopan komission mukaan globalisaatiorahastosta ei myönnetä rahoitusta julkisen sektorin irtisanottujen tukemiseen.

EU-tuet
Helsingin yliopisto.
Petteri Paalasmaa / AOP

Suomi on vetänyt pois Euroopan globalisaatiorahastolle heinäkuussa jättämänsä hakemuksen, jolla haettiin rahoitusta Helsingin yliopistosta ja Aalto-yliopistosta irtisanottujen työllistämiseen. Hakemus peruttiin, koska Euroopan komissio on päättänyt, ettei globalisaatiorahastosta myönnetä rahoitusta julkisen sektorin irtisanottujen tukemiseen.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan yliopistoista irtisanottujen tuki rahoitetaan kansallisesti. Kulut arvioidaan nyt pienemmiksi kuin globalisaatiorahastohakemusta tehtäessä, koska yliopistoista lopputilin saaneet ovat etsineet tällaista työllistämisapua vähemmän kuin aluksi arvioitiin, työ- ja elinkeinoministeriöstä kerrotaan.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus pienensi korkeakoulujen rahoitusta noin 500 miljoonalla eurolla tällä hallituskaudella.

Miljoonahakemus Microsoftista viime vuonna potkut saaneille

Suomi jätti toissa päivänä keskiviikkona globalisaatiorahastolle 5,8 miljoonan euron tukihakemuksen ohjelmistoalan yritys Microsoftista irtisanottujen työllistämiseksi. Varoilla halutaan tukea noin tuhatta ihmistä, jotka irtisanottiin Microsoftilta viime vuonna.

Tänä keväänä aiotaan hakea tukea vielä Anttilasta ja Stockmannilta irtisanottujen työllistämiseen.

Globalisaatiorahastosta myönnetään rahoitusta suurten rakennemuutosten takia työttömiksi jääneiden avustamiseen. Varat voidaan käyttää esimerkiksi valmennuksiin, koulutuksiin, palkkatukeen ja starttirahaan.