Soteuudistus helpottaa kuntien taloudenpitoa Meri-Lapissa

Soteuudistus siirtää vaikeasti ennustettavat sotepalvelujen kustannukset maakunnille. Siitä taas voi seurata, että paljon sotepalveluja käyttävien kuntien talous helpottuu. Näin voi käydä koko Meri-Lapissa.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Sote sana.
Yle Uutisgrafiikka

Soteuudistus helpottaa kuntien taloudenpitoa. Sotepalvelujen siirtyminen maakunnalle siirtää kunnilta pois vaikeasti ennustettavat menot, erityisesti erikoissairaanhoidon menot. Tämän ansiosta kuntien menokehitys on nykyistä helpompi ennustaa ja budjetit pitävät nykyistä paremmin kutinsa.

– Meidän sotekustannuksemme ovat varmaan olleet vähän keskimääräistä kalliimmat ja niitä myös tarvitaan enemmän. Kun tämä taakka siirtyy maakunnalle, niin meille jää omiin käsiin hallittavampi talousarviopotti, sanoo Simon kunnanjohtaja Vivi Marttila.

Meri-Lapissa voitettaisiin

Taloudellisesti uudistus saattaa hyödyttää niitä kuntia, joissa asuu runsaasti ikäihmisiä ja paljon sairastavia, koska heidän palvelujensa rahoituksesta vastaa maakunta. Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämien laskelmien mukaan kaikki Meri-Lapin kunnat olisivat voittajia ja eniten voittaisi Simo.

– Ilokseni huomasin, että Simon kohdalla on kerrankin positiivinen luku, ja aika merkittävä. Vaikka jäisimme edes pikkuisen plussalle, niin se näkyisi kuntalaisten arjessa, Marttila kertoo.

Luvut muuttuvat vielä

Aivan täysin purjein Marttila ei kuitenkaan uskalla tuulettaa.

– Pieni pelko on rinnassa. Simo on hävinnyt kaikissa viime valtionosuusuudistuksissa. Vuonna 2015 meidän miinus oli vastaavan suuruinen kuin ehkä meille tuleva hyöty. Olisimme siis pitkässä juoksussa plus-miinus-nolla -tilanteessa. Mutta pysyykö tämä näin, että Simo kerrankin voittaisi. Ainakin toivon niin, Marttila sanoo.

Kunnallisalan kehittämissäätiön laskelmissa Lapissakin on isoja eroja kuntien välillä. Onkin hyvin mahdollista, että näitä eroja tullaan vielä tasaamaan.

– Näyttää, että Ylä-Lapin kunnilla on isoja paineita ja valtionosuusjärjestelmäähän tullaan muuttamaan, Marttila toteaa.

Asukasta kohti laskettuna soteuudistus voi keventää Simon taloutta 264 eurolla asukasta kohti. Enontekiöllä talous uhkaa kiristyä 541 eurolla.

Meri-Lapin kunnista vähiten voittaisi Kemi, jonka säästö olisi vain 54 euroa.