1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kivunhoito

Pietarsaaren kipupotilaiden tulevaisuus täysin auki – jatkohoito järjestymättä

Pietarsaaren kipupoliklinikka lopettaa toimintansa maaliskuun loppuun mennessä. Kolmisen sataa potilasta on vailla tietoa siitä, mistä apu kipuun löytyy jatkossa.

Kari Forsell pitelee kädessään iPodia, jolla hän säätelee kehoonsa asennettua stimulaattoria. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Arvostettu Pietarsaaren poliklinikka lopettaa toimintansa maaliskuun loppuun mennessä, koska ylilääkäri siirtyy töihin Ruotsiin. Klinikka on toiminut paikkakunnalla 15 vuotta.

Sadat kivuista kärsivät potilaat ovat saaneet apua Pietarsaaresta. Potilaskäyntejä on ollut vuosittain 800–1300, potilaita kolmisen sataa.

Ensisijaisesti kipupoliklinikka yrittää löytää hoitopaikan noin sadalle potilaalle, joilla on kipustimulaattori. He tarvitsevat laitteen huoltoa ja ohjelmointia.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Muilla Pietarsaaren kipupotilailla on huonompi tilanne: he joutuvat todennäköisesti hakemaan kipuhoitoon pääsyä uudelleen alusta asti terveyskeskuksen kautta.

Parhaillaan Pietarsaaren kipupoli neuvottelee potilassiirroista Vaasan keskussairaalan kipuklinikan kanssa, mutta joidenkin hoito voi siirtyä Turkuun asti.

Vaasassa valmistaudutaan

Vaasan keskussairaalassa kipuklinikka valmistautuu vastaanottamaan Pietarsaaressa ilman hoitoa jääviä kipupotilaita.

Vaasassa on nyt kiinnitetty kivunhoitoon uusi anestesialääkäri ja kolme kipuhoitajaa. Heitä koulutetaan parhaillaan kipustimulaattorien asennuksiin ja huoltoon. Tähän saakka Vaasassa on ollut kipuhoidoissa vain puolipäiväinen anestesialääkäri parina päivänä viikossa ja hoitajia.

Kyllä tässä tulee sirtymäkausi ja varmasti kitkaa tulee olemaan.

ylilääkäri Markku Virkkilä

Vaasan keskussairaalassa ennakoidaan, että siirtymävaihe ei kuitenkaan suju täysin ilman ongelmia. Anestesian ylilääkäri Markku Virkkilä arvioi, että kärsivällisyyttä tarvitaan puolin ja toisin.

– Kyllä tässä tulee sirtymäkausi ja varmasti kitkaa tulee olemaan. Tahtotila kuitenkin on, että me otamme heidät vastaan.

Virkkilän mukaan pohjalaismaakunnat menettävät paljon osaamista kivunhoidon saralla kun Pietarsaaren kipupoliklinikan ylilääkäri Thomas Ruland lähtee maaliskuun jälkeen Ruotsiin töihin.

"Tyhmää ja järjetöntä"

Kokkolalainen Kari Forsell on saanut selkäkipuihinsa avun Pietarsaaressa asennetusta kipustimulaattorista.

Forsellia harmittaa tasokkaan hoitopaikan lopetus:

– Tyhmää ja järjetöntä lopettaa tuollainen klinikka, jonne tulee potilaita ympäri Suomen! Potilaiden mielestä siellä oli todella hyvä olla ja ammattitaitoista väkeä töissä. Klinikka oli ensimmäinen paikka, jossa rupesin tuntemaan olevani ihminen, enkä mikään vanha ukko, jolle ei ole aikaa. Siellä kuunneltiin, suree Forsell.

Kari Forsell on kärsinyt selkäkivuista 1970-luvusta lähtien ja syönyt särkyihin voimakkaitakin lääkkeitä. Hän ei kuitenkaan halunnut lievittää kipuja huumaavilla lääkkeillä, vaan sai apua Pietarsaaren kipuolilta. Siellä hänelle asennettiin kipustimulaattori, joka pitää selkäkivut poissa. Uutena haittana ovat kovat polvikivut.

Hän saa tietää vasta runsaan kuukauden päästä, mistä hän jatkossa saa apua.

– En tiedä, mihin menen, Helsinkiin, Turkuun vai Vaasaan. Maaliskuussa se selviää.