Haahkat vähentyvät huolestuttavasti – apua etsitään uudenlaisista haahkasuojista

Haahkan pesimäkannat ovat laskeneet huolestuttavasti tällä vuosituhannella. Merenkurkun ulkosaaristoon viedään keväällä uusia haahkasuojia.

sorsalinnut
Haahkanaaras poikasineen.
Jorma Tenovuo

Merenkurkun ulkosaariston yleisimmän vesilinnun haahkan pesimäkannat ovat laskeneet huolestuttavasti tällä vuosituhannella. Syitä tähän on monia. Yksi on runsastunut merikotkakanta. Merikotka on löytänyt ravinnokseen ulkosaaristossa ja luodoilla maassa hautovat haahkaemot poikasineen.

Metsähallitus järjesti yhdessä Norrskärin perinneyhdistyksen, Intresseföreningen för en levande skärgårdin, Ostrobothnia Australiksen ja Merenkurkun lintutieteellisen yhdistyksen kanssa Sommarön linnakealueella Mustasaaressa haahkanpönttötalkoot, joiden tarkoituksena oli rakentaa suojia hautoville haahkaemoille.

Ari Lähteenpää Merenkurkun lintutieteellisestä yhdistyksestä tekemässä haahkasuojaa.
Ari Lähteenpää Merenkurkun lintutieteellisestä yhdistyksestä tekemässä haahkasuojaa.Tuomo Rintamaa / Yle

Merenkurkun tyyppilintu

Miljoona linnunpönttöä -kampanjan merkeissä rakennetut suojat on tarkoitus viedä Merenkurkun ulkosaaristoon Norrskäretin saarille ja Valassaarille kevään aikana. Haahkat palailevat talvehtimisalueiltaan jäiden lähtiessä huhtikuun tienoilla. Ari Lähteenpää Merenkurkun lintutieteellisestä yhdistyksestä on huolissaan haahkojen vähentymisestä.

– Haahka on Merenkurkun ulkosaariston tyyppilintuja. Viime vuosikymmeninä haahkat ovat päässeet vähentymään aika lailla. Syynä on luultavasti petolintujen, kuten merikotkan, lisäksi sairaudet ja ravinnon saantiin liittyvät ongelmat. Lisäksi esimerkiksi ketut menevät jäitä pitkin pitkällekin ulkosaaristoon, kuten Norrskäriin, Lähteenpää sanoo.

BirdLife Suomen muutaman vuoden takaisen arvion mukaan Suomessa pesii noin 90 000–130 000 haahkaparia.

Haahkasuojia.
Haahkasuojia.Tuomo Rintamaa / Yle

Tämän tyyppisiä haahkasuojia ei ole aikaisemmin Merenkurkussa käytetty, mutta Norjassa on satoja vuosia rakennettu haahkoille mökkejä, joista pesinnän jälkeen on kerätty talteen haahkan lämmin untuva ja käytetty esimerkiksi tyynyissä ja peitoissa.

Valmiita haahkasuojia.
Valmiita haahkasuojia.Tuomo Rintamaa / Yle

Haahkasuojat odottavat asukkaita

Merenkurkun maailmanperintöalueella Raippaluodon Södra Vallgrundin kylään kerääntyi kymmeniä haahkojen vähenemisestä huolestuneita rakennuspuuhiin. Lopulta valmiiksi tuli yli 30 haahkasuojaa. Lasse Skog Norrskärin perinneyhdistyksestä toivoo, että kokeilu tuottaisi nyt tulosta.

– Viime vuonna veimme kahdeksan hieman erityyppistä umpinaista pönttöä ulkosaarille, mutta yhteenkään niistä ei haahka pesinyt. Uskomme, että tämä molemmista päistä avoin malli toimii paremmin, Skog sanoo.

Ari Lähteenpää odottaa tuloksia jo kesällä.

– Retkeilyä ja lintujen havainnointia harrastetaan Valassaarilla ja Norrskärissä paljon, joten jos pesintä onnistuu, niin kesällä sen jo varmasti näkee.

Lähteet: Suomen lintuatlas, BirdLife Suomi, http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/09/21/muuttolintujen-matkassa-haahka