Aasialaisturisti haluaa aamiaisella vetistä riisivelliä

Aasialaiselle matkailijalle pitää tarjota aamiaisella vetistä riisipuuroa tai -velliä. Karjalanpiirakasta suuhun katoaa täyte, ruiskuori jää useimmiten lautaselle.

ruokakulttuuri
Vetistä riisivelliä tarjoilukattilassa.
Kimmo Hiltula / Yle

Kiinalaisen uuden vuoden vaihtuminen ja siihen liittyvä loma-aika on näkynyt monien suomalaiskaupunkien katukuvassa, esimerkiksi Kemissä jossa sijaitsee aasialaisia puoleensa vetävä Lumilinna.

Kiinasta ja muualta Aasiasta saapuneet matkailijat ovat täyttäneet kemiläishotellit. Eksoottisten vieraiden saapuminen on vaikuttanut myös aamiaistarjontaan.

– Ehkä erikoisinta tarjottavaa on kiinalainen riisipuuro, joka on vesipohjainen, kertoo Kemin Cumuluksessa keittiön vuoropäällikkö Niina Oinas.

Suomalaisiin silmiin kiinalainen riisipuuro näyttää riisiltä sen keitinliemessä.

– Tähän puuroon aasialaiset asiakkaat lisäävät etikkaisia höysteitä, kuten etikkakurkkuja, sanoo Oinas.

– Hotellin aamiaisvalikoimaan on myös lisätty kevätkääryleitä, sweet-chili -kastiketta, soijakastiketta sekä vihreää teetä ja makuvettä, jossa on mausteita ja erilaisia hedelmiä tuomassa pientä pikanttia makua, lisää Oinas.

Syömäpuikkoja ja ruokaa tarjolla.
Kimmo Hiltula / Yle

Karjalanpiirakasta kelpaa täyte

Osa aasialaisista asiakkaista testaa suomalaisille tuttua mannermaista hotelliaamiaista rohkeasti, osa heistä on ennakkoluuloisempia.

– Karjalanpiirakat ovat maistuneet, kun he ovat kuulleet ruiskuoren sisällä olevan täytteenä riisipuuroa, sanoo Niina Oinas.

Piirakasta suuhun katoaa täyte, sen sijaan ruiskuori jää useimmiten lautaselle.

– Myös makkarasta he näyttävät todella pitävän, kertoo Oinas.

Ruokavalion lisäksi aasialaismatkailijoiden aamiaiskäyttäytyminen poikkeaa suomalaisista.

– Suomalainen useimmiten piipahtaa aamiaisella ja palaa huoneeseen lepäilemään tai telkkaria katselemaan tai lähtee kaupungille kävelylle. Mikäli aasialaisilla turisteilla ei ole suunniteltua lähtöä mihinkään, he tulevat aamiaiselle aikaisin ja istuvat useamman tunnin, sanoo Niina Oinas.