1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Romania

Korruptio jäytää Romaniaa – neljä selitystä kuohuntaan

Romanian hallitus uhkaa ottaa takapakkia korruption vastaisessa työssä.

Suurmielenosoitukset hallitusta vastaan ovat jatkuneet koko viikon Romaniassa. Kuva: Daniel Mihailescu / AFP

Romaniaa ovat ravistelleet tällä viikolla valtavat mielenosoitukset, joiden arvioidaan olevan mahdollisesti jopa suurimpia sitten kommunismin kaatumisen. Kansalaisten raivon syynä on hallituksen suunnitelma lieventää korruptiosta annettavia rangaistuksia ja vapauttaa vankeja. Tästä kiistassa on kyse.

1. Kiistelty laki – yhä harvempi korruptioon syyllistynyt joutuisi vankilaan

Kuohunnan syynä on hallituksen tiistaina antama asetus, jonka pelätään päästävän korruptoituneet viranomaiset ja poliitikot pälkähästä. Suunnitelman mukaan virka-aseman väärinkäytöstä seuraisi vankeusrangaistus vain, jos sen hyöty olisi yli 44 000 euroa.

Hallitus on valmistellut myös toisen lain, jonka myötä noin 2 500 ihmistä vapautuisi vankilasta. Heidän joukossaan olisi muun muassa alle viiden vuoden tuomioita saaneita ja yli 60-vuotiaita vankeja.

Arvostelijoiden mukaan hallitus päästäisi vapaalle jalalle hallituksen korruptioon syyllistyneitä liittolaisia. Asetuksen perumisesta saattaisi hyötyä muun muassa hallituspuolue sosiaalidemokraattien johtaja Liviu Dragnea, jota syytetään tällä hetkellä korruptiosta. Hänen mahdollinen rikoksensa alittaa suunnitellun 44 000 euron kynnyksen.

Hallitus taas sanoo haluavansa tehdä tilaa Romanian täysiin vankiloihin ja uudistaa lainsäädäntöä.

**2. Edistys korruptiotaistelussa vaarassa  **

Romania kuuluu Euroopan unionin köyhimpiin ja pahiten korruptoituneihin maihin. Maa on tuore tulokas EU-perheessä – se pääsi jäsenmaaksi vuonna 2007. Oikeusvaltion tila ja korruptio olivat keskeisiä huolia, joita uuteen jäsenmaahan liittyi.

Viime vuonna Romania oli korruptiota seuraavan Transparency International -järjestön listauksessa (siirryt toiseen palveluun) sijalla 57. EU-maista sitä huonommin pärjäsivät listauksessa vain Italia ja Bulgaria.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Romania on saanut viime vuosina paljon kiitosta korruptioon tarttumisesta, vaikka ongelmat ovat yhä suuria.

Romaniassa on nähty useita näyttäviä oikeudenkäyntejä korruptoituneita vallankäyttäjiä vastaan. Vuonna 2015 oikeuden eteen joutuivat silloinen pääministeri Victor Ponta, viisi ministeriä, 16 kansanedustajaa ja viisi senaattoria.

Jopa 1 171 ihmistä tuomittiin vankeuteen virka-aseman väärinkäytöstä vuosina 2014–2016. Syyttäjät tutkivat parhaillaan yli 2 000 tapausta.

Myös kansalaiset ovat nousseet voimakkaasti korruptiota vastaan. Romaniassa on nähty viime vuosina lukuisia suuria mielenosoituksia korruptiota vastaan.

**3. Mihin kuohunta johtaa seuraavaksi? **

Vaikka hallituksen määräys aiheutti valtavan myrskyn. Romanian kauppaministeri erosi hallituksesta kriisin vuoksi, koska ”ei muuten voisi katsoa poikaansa silmiin” ja oikeusministeri siirtyi syrjään muutamaksi päiväksi.

Romanian pääministeri Sorin Grideanu ei kuitenkaan näytä taipuvan. Hän julisti torstai-iltana, ettei aio perääntyä.

Taipumisen merkkejä ei näytä myöskään kansa. Suurten mielenosoitusten odotetaan jatkuvan viikonloppuna Romaniassa.

Tiistaina annetun asetuksen olisi määrä astua voimaan jo 10. helmikuuta. Muun muassa Romanian presidentti Klaus Iohannis halusi viedä asian tuomioistuimen arvioitavaksi.

Perustuslakituomioistuin on antanut osapuolille 7. helmikuuta asti aikaa antaa lausuntonsa asiasta. Istuin on luvannut tehdä päätöksensä asiassa 20 päivän aikana.

4. EU ja Yhdysvallat huolissaan Romaniasta

EU:n komissio on esittänyt vakavan huolensa Romanian hallituksen suunnitelmista.

Komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans varoitti suunnitelmien vaarantavan Romanian edistysaskeleet korruption vastaisessa työssä. Hän sanoi, että suunnitelma voisi läpimennessään vaikuttaa EU:n rahoitukseen Romanialle.

– Miksi kääntyisitte maratonin viimeisillä metreillä ja lähtisitte toiseen suuntaan? Timmermans kysyi Politico-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Myös Romanian Nato-liittolainen Yhdysvallat on ilmaissut huolensa.