1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hattula

Panssariprikaatin Panssarinyrkki-orkesterin lakkautuspäätös sai puolustajat liikkeelle

Parolannummelta operoiva Panssarinyrkki-orkesteri lakkautetaan, mutta musiikki ei Hämeestä lopu, lupaa Panssariprikaatin komentaja. Lakkautusuutinen sai Panssarinyrkin puolustajat liikkeelle.

Hattula
Viisi sotilasasuista soittajaa radion lähetysstudiosa.
Panssarinyrkki esiintyi joulun alla myös Yle Hämeenlinnan studiossa suorassa lähetyksessä yliluutnantti Kimmo Kopran johdolla.Hannu Harhama / Yle

Maavoimien esikunnasta tuli tammikuun puolivälissä päätös, jonka mukaan Panssariprikaatin musiikin pr-työkalu Panssarinyrkki lakkautetaan.

Puolustusvoimien uudistuksen yhteydessä lakkautettiin myös soittokuntia, jolloin soittotoiminta keskitettiin jäljelle jääville soittokunnille. Panssariprikaatin oman orkesterin toiminta ei näin ollen istu sovittuihin periaatteisiin, kertoo Panssariprikaatin komentaja, eversti Pekka Järvi esikunnan päätöksestä.

Uudistuksessa lakkautettiin Parolannummella Hattulassa toiminut Panssarisoittokunta. Pari vuotta sitten soittokuntatoiminta palasi Parolannummelle, kun varusmiessoittokunta siirtyi Panssariprikaatin yhteyteen. Oman lisänsä Parolannummen musiikilliseen antiin on tuonut Panssarinyrkki.

– Varusmiessoittokunta on ensisijaisesti valtakunnallinen toimija. Nyt katsotaan, miten me voitaisiin varusmiessoittokunnan kautta hoitaa paikallistoimintaa. Ihan niin kattavasti kuin Panssarinyrkki on toiminut, ei voida jatkossa toimia, mutta ihan varmasti soitto tulee kuulumaan Hämeessä useissakin tilaisuuksissa, Järvi sanoo.

– Tottahan toki me olisimme halunneet jatkaa tätä myös Panssarinyrkin kautta.

Bilebändi oikea keikkakone

Panssarinyrkin lakkauttamisesta kertoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Lehden verkkosivuilla Panssarinyrkkiä johtava yliluutnantti Kimmo Kopra sanoo Panssariprikaatin tehneen reilussa vuodessa noin 400 keikkaa.

Panssarinyrkin taru on loppumassa maaliskuun puolivälissä. Kouluissa, messuilla ja moninaisissa tapahtumissa esiintynyt Panssarinyrkki ehti olemassaolonsa aikana kohota arvaamattomaan suosioon Kanta-Hämeessä.

Viime joulun alla Panssarinyrkki kävi esiintymässä myös Yle Hämeenlinnan studiossa. Tuolloin tallennettin myös yhtyeen versio Tiernapojista.

"Lakkautuksesta korvaamaton aukko"

Lakkautuspäätös on poikinut Facebookiin myös oman Pro Panssarinyrkki (siirryt toiseen palveluun) -ryhmän. Ryhmässä oli perjantaina iltapäivällä jo yli 1 300 jäsentä.

Jenna Kankaanpää on julkaissut ryhmässä vetoomuksen Panssarinyrkin puolesta. Vetoomus on lähtenyt sekä mediaan että Maavoimien esikuntaan.

Kankaanpää kirjoittaa: "Jos lakkautus astuu voimaan, muodostuu hämäläiseen kulttuurin ja musiikin kenttään korvaamaton aukko".

– Suomen juhliessa 100-vuotiasta itsenäisyyttä ja Kanta-Hämeessä vietettävän Lasten ja nuorten vuoden puitteissa päätös tuntuu kohtuuttomalta. Älkää lakkauttako Panssarinyrkkiä, vaan antakaa heidän jatkaa työtään lasten, nuorten, ikäihmisten parissa. Sen parempaa pr:ää Puolustusvoimien on vaikeaa saada, kirjoittaa Kankaanpää vetoomuksessa.

Ensi viikolla Panssariprikaatissa on suunnittelupalaveri jatkotoimenpiteistä, kuinka alueellinen sotilasmusiikki tulee jatkumaan.

Lue seuraavaksi