1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Rinne: Hyvinvointiyhteiskunta ei ole valmis

Antti Rinteen mukaan SDP:n ydin on aina olla heikomman puolella. Rinne piti ehdokaspuheensa puoluekokouksessa Lahdessa.

politiikka
SDP:n puheenjohtajuutta tavoittelevat ehdokkaat Antti Rinne (edessä), Tytti Tuppurainen (vas.) ja Timo Harakka.
SDP:n puheenjohtajuutta tavoittelevat ehdokkaat Antti Rinne (edessä), Tytti Tuppurainen (vas.) ja Timo Harakka.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Istuva puheenjohtaja Antti Rinne aloitti ehdokaspuheenvuoronsa yllättäen. Kun muut pitivät puheen pöntön takaa, Rinne seisoi yleisön edessä.

– Päätin, etten kirjoita puhetta. Ajattelin, että kerron yhden tosielämän tarinan, joka kertoo minun maailmankuvastani.

Rinne kertoi viime itsenäisyyspäivästään, jolloin hän vieraili Heikki Hurstin leipäjonossa. Kun Rinne saapui paikalle puolituntia ennen ruoanjakelua, paikalla oli pitkä jono.

Hursti jakoi ihmisille 2000 ruokapussia, mutta "toistasataa" ihmistä jäi ilman ruokaa. Samana iltana hänen tuttavaa oli lähestynyt noin 70-vuotias mies.

Hän oli pyytänyt rahaa Rinteen tutulta, jotta voisi ostaa kaupasta ruokakassin. Nainen oli tarjonnut miehelle läheisessä kiinalaisessa ravintolassa aterian.

Rinteen mukaan näiden tarinoiden opetus on se, ettei pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta ole valmis.

– Itse asiassa se ei taida tulla koskaan valmiiksi. Se tarvitsee koko ajan rakentamista ja uudistamista. Maailma muuttuu niin nopeasti, Rinne sanoi.

– Tämän vuoksi olen käytössä puolueen puheenjohtajaksi. Haluan rakentaa parempaa hyvinvointiyhteiskuntaa ja auttamassa ihmisiä.

Puheen lopussa Rinne muisteli keskusteluaan SDP:n entisen puheenjohtajan Rafael Paasion kanssa.

– Hän sanoi, että jos et tiedä mitä jossakin tilanteessa tehdä, niin ole aina sen heikomman puolella. Se on tämän liikkeen sydän ja ydin.

Lue seuraavaksi