1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lintuharrastus

Lintuharrastaja auttaa lintuja pähkinänsärkijällä

Linnut eivät saa pähkinöitä rikki helposti. Veikko Toivonen käytti aiemmin särkemiseen muusinuijaa tai vasaraa.

lintuharrastus
Lintuharrastaja Veikko Toivonen on rakentanut pähkinänsärkijän.
Aurassa asuva lintuharrastaja Veikko Toivonen kyllästyi naputtelemaan pähkinöitä pieniksi vasaralla tai muusinuijalla. Hän kehitti pähkinänsärkijän, jossa särkemisen tekevät kaksi vastakkain asetettua kaulinta.

AuraTurun lähistöllä, Aurassa, asuva lintuharrastaja Veikko Toivonen on kehittänyt pähkinänsärkijän lintujen avuksi. Linnut eivät saa Toivosen havaintojen mukaan pähkinöitä pieniksi nokillaan. Hän hankki rautakaupasta maalikaukalon ja kaksi kaulinta ja rakensi pähkinänsärkijän.

Toivonen kaataa pähkinöitä muovipussista maalikaukaloon. Sen jälkeen hän tarttuu porakoneeseen. Kaukalon sivuseinässä on ruuvi, jota kääntämällä kaulimet alkavat pyöriä. Pähkinät hyppelevät niiden välistä ja murenevat sopivan pieniksi linnun nokalle. Pussi pähkinöitä on palasina muutamassa kymmenessä sekunnissa.

– Tämä syntyi 15 euron budjetilla. Vähän ne siellä kaupassa ihmettelivät, että olenko näin kova leipomaan, naurahtaa Toivonen.

Ruokintapaikalla kymmeniä lintuja

Veikko Toivosen ruokintapaikalla, talon pihassa, on parhaimmillaan syömässä kymmeniä lintuja. Lähistön puihin hän on laittanut noin 50 pönttöä. Ruokailijoita siis riittää.

Nyt pähkinöitä menee viisi kiloa viikossa, kun ennen meni ehkä kilo viikossa.

Veikko Toivonen

Toivonen kaataa juuri jauhettuja pähkinöitä ruokinta-automaattiin. Puissa alkaa kuhina. Lintuja pyrähtelee aivan hänen vierestään automaatille. Taitavat tuntea ruokkijansa.

Lintuharrastaja Veikko Toivosen kuvaama sinitiainen.
Veikko Toivonen

Toivonen kertoo, että pähkinöiden kysyntä ruokintapaikalla on lisääntynyt.

– Suuret pähkinät jäävät ruokinta-automaattiin. Nyt pähkinöitä menee viisi kiloa viikossa, kun ennen meni ehkä kilo viikossa.

Lintujen kevätlaulu on alkanut

Veikko Toivosen Pihapiirissä on tinttejä, varpusia, puukiipijöitä ja mustarastaita.

Lintuharrastaja Vekko Toivosen kuvaama mustarastas.
Mustarastas. Arkistokuva.Veikko Toivonen

– Linnut ovat heränneet jo kevätpuuhiin. Aamupäivällä ne laulavat pari tuntia kuten nytkin, kertoo Toivonen ja linnut säestävät juttelua vienosti.

Vielä enemmän lintuja olisi, jos sää olisi kylmä.

Linnut tarvitsevat pesiä, ja enää ei ole kolopönttöjä.

Veikko Toivonen

– Metsä on täynnä ruokaa, kun on näin sulaa ja lämmintä. Jos olisi 20 senttiä lunta, olisi paljon enemmän lintuja, pohtii Toivonen.

Hän pitää Miljoona linnunpönttöä -kampanjaa hyvänä ideana. itse hän kertoo tehneensä yhteensä noin tuhat pönttöä lintuharrastuksensa aikana.

– Linnut tarvitsevat pesiä, ja enää ei ole kolopönttöjä. Minulla alkaa olla tontti niin täynnä pönttöjä, ettei enää mahdu.

Pöntöt kannattaa Toivosen mielestä laittaa 10–15 metrin päähän toisistaan. Toisaalta jos pöntöt ovat liian lähekkäin, muuta vaaraa ei ole kuin se, että osa pöntöistä jää tyhjiksi.

Lue seuraavaksi